Е, дойде и нашият ред да ви разкажем за един от дългоочакваните блок бъстъри това лято – “Отряд самоубийци” (Suicide Squad). Много се изговори за лентата още преди тя да види бял свят на своята премиера през изминалата седмица. В крайна сметка обаче важно е мнението на зрителите, а всеки един от нас е такъв (независимо фен на DC Comics или просто кино любител, който е решил да гледа поредния филм за супергерои). В случая “Отряд самоубийци” е третият филм от новата разширена вселена на DC Comics и Warner Bros. Преди него видяхме “Човек от стомана” (Man of Steel) и “Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта” (Batman v Superman: Dawn of Justice) от тази година. И така, какво има да ни предложи тази трета продукция?

Не се притеснявайте – няма спойлери!

Мненията на критици относно предишните два филма, които споменахме по-горе, не са много добри. Все пак вие знаете мнението ми за “Батман срещу Супермен”, което е малко по-различно. И въпреки всичко, с толкова много шум около невероятните трейлъри на “Отряд самоубийци”, нямаше как да не вляза в киното с едно на ум – случвало се е много филми с чудесни трейлъри да разочароват на големия екран. Мога да кажа, че тук това не е точно така. Разбира се, както ще коментираме, филмът не е перфектен. Но това в никакъв случай не му пречи да бъде забавен, което в лицето на точно тези герои (злодеи?) е важно.

Филмът изглежда чудесно, с някои дребни минуси

Познавате режисьорът на “Отряд самоубийци” от работата му по “Ярост” (Fury), а освен това той има пръст и в сценария на “Тренировъчен ден”. Днес си имаме работа с един съвсем различен тип филм, но спокойно мога да кажа, че Дейвид Айър се е справил добре. Не перфектно, както казах, но достатъчно добре. От продукционна гледна точка, лентата изглежда чудесно, специалните ефекти са добре направени и режисурата е на място. Историята е добре замислена, а героите (и актьорите за тях) са добре подбрани. Тук имам една единствена забележка и това е, че първата половина от филма върви доста бързо, на моменти хаотично. Тъй като никой от героите не сме виждали до сега и не знаем неговата история, Айър и компания се опитват да ни представят всички тях и тяхното минало в първата половина от филма. Като цяло се е получило, тъй като човек успява да проследи събитията, но може би се е получило малко претупано…

suicide-squad-screenshot-2След като оставим изложението и продължим нататък, смело мога да кажа, че “Отряд самоубийци” се превръща в една изключително забавна и интересна продукция. Както споменах по-горе, героите са замислени чудесно и си пасват така, че да направят дори и най-голямата екшън ситуация абсурдна и забавна. Иска ми се да сравня “Отряд самоубийци” с “Дедпул” (Deadpool) на Marvel, но няма да е правилно. Не ме разбирайте погрешно – “Дедпул” е, ако помните какво ни разказа Luba6ky за него, един доста различен от типичните комиксови филми до момента. Сравнявайки текущата продукция с него по-скоро искам да кажа, че “Отряд самоубийци” не се притеснява да бъде шантав, забавен и не прекалено сериозен, като в същото време разказва една интересна история без прекалено много драма. И точно гледалите “Дедпул” ще ме разберат. Всичко това важи с пълна сила и за музиката. Това, което чухме в трейлърите, звучи и по време на екшъна, като го допълва по един чудесен начин.

Актьорите идеално влизат в ролята на злодеите

Колкото до самите герои, тук няма да ви говоря много, за да избегна спойлерите. Ще ви оставя сами да видите Жокера и да прецените до колко Джаред Лето е изпълнил задачата си. Относно Уил Смит и Марго Роби, които играят двамата централни персонажа – те играят чудесно. В последно време се разочаровам от някои роли на Смит, но тук останах приятно изненадан. Марго Роби, която играе Харли Куйн, също влиза в ролята идеално – злодейката трябва да е лигава, дразнеща и секси, което продуцентите са постигнали може би на 100%.

suicide-squad-screenshot-1Не ме разбирайте погрешно – в никакъв случай не твърдя, че “Отряд самоубийци” е перфектен. Може би вече сте прочели някое друго ревю, а в повечето от тях колегите са наблегнали на отрицателните черти на продукцията. Не забравяйте обаче – това е летен блок бъстър и в повечето случаи те не се борят за Оскар за режисура, сценарии или нещо подобно. Комиксовите филми са точно това – забавни ленти, които с малко драма, екшън и чудесни специални ефекти [да си го кажем направо] искат да вземат парите както на лудите фенове, така и на обикновените кино маниаци. Въпреки проблемите в първата половина от филма и все пак не перфектният сценарии, “Отряд самоубийци” успява да грабне с история и забавни герои. Така че ако искате да гледате един добър филм, базиран на комикс, смятам няма да сгрешите с този.