Планетата джудже Церера (Ceres) представлява интерес за учените още от нейното откриване през далечната 1801 година. Тя се намира в Астероидния пояс, между орбитите на Марс и Юпитер, където е най-голямото скално тяло — с диаметър приблизително 945 километра. През 2007 година NASA изстреля сондата Dawn, която от 2015 е в орбита около космическото тяло и го изследва обстойно. Сега учени от Югозападния институт за изследвания на САЩ (Southwest Research Institute) публикуваха свой труд, показващ че на повърхността на Церера са открити органични вещества.

По-ранни проучвания откриха сол и амоняк, а Dawn и някои телескопи засякоха там следи от воден лед и карбонати. Тези съединения теоретично биха могли да дадат старт на живота такъв, какъвто го познаваме.

Новооткритите съставки на живота са открити в близост до големия кратер Ернутет, който се намира в северното полукълбо на Церера. Учените смятат, че те са се образували на планетата, а не са донесени на повърхността ѝ от комети или астероиди, защото органиката не би могла да се запази при високите температури, които се развиват при подобни мощни удари. По думите на Симон Марчи (Simone Marchi) от Югозападния институт за изследвания,

“Имаме доказателства за хидратни материали с амоняк, воден лед, карбонати и сол на повърхността на Церера, а сега засичаме и органични материали. С това ново откритие Dawn показва, че Церера притежава ключовите елементи за развитието на живот.”

Все още не е ясна точната молекулярна структура на откритите оргинични вещества, но авторите смятат, че те са от същата група като катранните минерали, срещащи се на Земята.

Трудът на учените бе публикуван в престижното научно списание Science. В коментар към него Майкъл Кюпърс (Michael Küppers) от Европейската космическа агенция (ESA) споделя: [откритието може да означава, че] примитивен живот е възможно да се е зародил на Церера”.