И преди да се преместим на новия адрес с новата визия, решихме да коментираме ситуацията на мобилните оператори в България. Всички знаем, че любимите ни телекоми често добавят скрити такси, активират нежелани услуги, преподписват автоматично договори (за радост, това вече го няма), отказват пренос на номера и много други действия, целящи допълнителна печалба.

И този път операторите се изхитриха. Мобилните оператори М-тел и Глобул наскоро обновиха някои свои тарифни планове, като обновлението трябва да е в полза да клиента. Да, но не е точно така.

Наскоро цените на интерконекта бяха намалени, което значително би трябвало да намали печалбите на операторите. Реално те помежду си плащат по-малко за минути извън мрежата, а ние отново си плащаме 0,25 лв, 0,32 и 0,39 лв на минута. За да стабилизират финансовото си положение, операторите промениха нещо изключително важно – начинът на тарифиране.

На всички ни е ясно, че до този момент операторите тарифираха с такт 60/1, което значи, че всяка започната минута се таксува като цяла, а след изтичането на 60 секунди ,тарифирането продължава на всяка секунда. Е, добре дошли в цивилизования свят – тарифирането при основните тарифни планове на операторите вече е 60/60. Това означава, че операторите таксуват всяка следващата започната минута като цяла. Това е световна практика, чудно беше кога ще се появи и в милата ни родина. За първи път това го видяхме при бранда BOB, като там всеки тарифен план е с такъв такт на тарифиране. Така брандът запазва ниските си цени и много минути към национални мрежи.

Реално, в новите си, обновени, тарифни планове операторите увеличават броя на минутите, но с това тарифиране, все едно нищо не са направили или по-точно – замазаха очите на клиентите.

Да вземем за пример M-tel Select. Тарифните планове с това име досега бяха няколко варианта, с различни такси и различни минути към национални мрежи, освен включените към мрежата на М-тел. След промяната, остана само един тарифен план с месечна такса от 24,90 лв. и включени 2500 минути към мобилни номера на М-тел, 2500 минути към фиксираната мрежа на оператора, 200 смс-а, 200 ммс-а и 20 мегабайта мобилен трафик. Досега този тарифен план предлагаше само 2000 + 2000 минути, а сега те са 2500 + 2500. Всеки нормален човек ще се запита защо операторът променя така тарифния план и наистина ли е за да угоди на клиентите. Разбира се, ние знаем истинската промяна, тази, която никъде не се коментира и рекламира – тарифирането 60/60. В корпоративния сайт на компанията при „Условия на тарифния план“ пише следното:

  • Таксуването се извършва на равни интервали от 60 секунди. Всеки започнат интервал се отчита и таксува с цената за една минута.

Тарифирането към другите мрежи е с цена 0,25лв, както и преди. Но с новото тарифиране, това означава, че ако досега за 1 минута и 1 секунда сте плащали по 0,25-0,26 стотинки, сега ще плащате точно 0,50. Ще заплатите 50 стотинки, без значение дали сте говорили 1 минута и 2 секунди или 1 минута и 50 секунди. Точно с това тарифиране се оправдават и повечето включени минути към мобилната мрежа на оператора. Реално, 2500 минути няма да са точно толкова, а ще са отново около 2000, в зависимост от навиците и продължителността на разговорите ви.

Друг тарифен план с променено тарифиране е и М-тел Active. Няма нужда да обяснявам колко губите и как ще се увеличат сметките ви за мобилен телефон с това тарифиране с такт 60/60.

Globul добави това тарифиране към следните планове: Globul Universe и Globul Unlimited. Цаката е отново същата. Повече минути, но за сметка на тарифирането. Цената на разговорите отново ще се увеличи, само и единствено заради това тарифиране. Виваком засега мълчат и не са променяли нищо, но ви гарантирам, че и при тях ще се случи същото. За съжаление, няма какво да направим по въпроса.

Моят съвет е да четете хубаво какво подписвате, да пресметнете дали ще загубите нещо и до колко сте съгласни с новото тарифиране.

1 коментар

  1. „За съжаление, няма какво да направим по въпроса.“
    Винаги има какво да се направи по въпроса. Като потребители можем да се противопоставим на промените. Ние плащаме за тези неща и ние трябва да кажем къде ни е лимита. Те са хората, чиито джибове се пълнят благодарение на нас, а не обратното. Докога все ще се примиряваме с положението. Ние сме в робство, хора – събудете се. Най-лесния начин да не се провтивопоставяме и да позволяваме да ни се качват на главите е да се правят „малки и постепенни“ промени. А ние се си казваме „Е, есе едно ни е за пръв път, няма какво да направим“ Замисляте ли се след време какво ще е положението – още по плачевно и от сега. Но ние няма да му се противопоставим защото ние сме се съгласявали със всичките малки промени. И ще стане по същия начин – еее, преди време заплатата ми стигаше, а сега мога да си купя само един хляб с нея… Докога? Разликата м/у тутското робство и сега е, че сега го правят „наши хора“ и го правят по-хитро. Може би не е много правилно да давам за пример западна Европа, но там тарифите са в пъти по-ниски от тукашните (спрямо дохода) и някои пак недоволстват. Представете си България, но с политици, искащи да направят по-добър живота – но ако ние не им казваме – те как ще разберат? Само се крием в миши дупки и това е. А сега се замислете, че политиците не ни мислят доброто. Е? Нека всеки сам си помисли – това ли е живота който заслужава – и нека всички, чиито отговор е не да си размърдат задниците, с извинение, и да направят нещо по въпроса! Знам, че това, за което съм писала е дребно, но все трябва отнякъде да се почне, нали?

Comments are closed.