_80266302_80266301

Носимите устройства ще навлязат още по-сериозно на пазара през тази година, като очакваме много от големите технологични компании да пуснат свои продукти. Тези джаджи ще се превърнат в част от бъдещето ни, но както всяка друга технология, и тук животът на батерията може да се окаже проблем.

ВИЖ ОЩЕ: APPLE ВСЕ ОЩЕ РАЗРЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ С ЖИВОТА НА БАТЕРИЯТА НА APPLE WATCH

Решението може да дойде от германски изследователи, които са разработили смарт обувка, която генерира електричесто, докато човек върви. Тази технология може да бъде използвана за зареждане на носими устройства, без необходимостта от батерии. Изледователите предлагат два начина това да случи – има два елемента, като единият генерира енергия, когато петата се удари в земята, a другият улавя движението на крака, когато правите крачка.

Екипът също така работи т.нар. закрита навигация, което означава, че в обувката има сензори, измерващи ускорението на крака и ъгловата скорост, независимо дали завъртате крака си или не, и магнитното поле. От данните от тези сензори биха могли да се изчислят разстоянието, което сте извървели, както и в коя посока сте го правили. Такава технология би мога да бъде приложена в много сфери – така например спасителен екип, който влезе в сграда, която не познава, след това ще може лесно да излезе, проследявайки пътя си с джобно устройство.

Количеството енергия, което устройството може да осигури, е твърде малко, за да успее да зареди смартфон, но е достатъчно за по-малки джаджи. Интересното е, че първоначалната идея за тази обувка била тя да може да връзва връзките си сама и да се използва от по-възрастните хора.