Apple е един от гигантите в технологичната индустрия, който винаги е следен доста изкъсо от потребителите, останалите производители и експертите. Можем да кажем, че изминалата 2014 г. беше доста успешна за американската компания, но имаше и доста критични моменти, които разклатиха доверието на нейните фенове. В този обзор ще обобщим всичко най-важно за Apple, което се случи през тази година.

Януари 

apple-enters-prism1

2014 г. започна доста добре за американците – към края на месеца Тим Кук направи изявление пред The Wall Street Journal за рекордните продажби на iPhone в мрежата на China Mobile, най-големият мобилен оператор в света. Това, разбира се, доведе и до увеличаване на пазарния дял на Apple. По-късно гигантът отбеляза нов успех, този път в съдебната зала. Тогава Samsung загуби делото за автокорекция, която е по патент на Apple.

През този месец започнаха да се появяват слухове и информация за това, че Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA) има достъп до сървърите на Apple. Това притесни мнозина, но Тим Кук опроверга твърдения в подробно интервю пред ABC, като каза, че данните на клиентите на компанията са защитени. „Настоявам много силно да се отворят книгите и да бъдем напълно прозрачни. Голяма част от казаното не е вярно, няма задна врата. Правителството няма достъп до нашите сървъри.”, каза той.

Февруари

og

В началото на февруари Apple отпразнува 30-тата годишнина от създаването на Mac. Тогава компанията пусна специален видеоклип в YouTube, като в него бяха включени много хора, които правят различни неща с продуктите на Apple. Ръководител на проекта беше Джейк Скот, син на холивудския режисьор Ридли Скот.

След това потребителите бяха зарадвани с добра новина – музикалната стрийминг услуга iTunes Radio започна да се предлага извън територията на САЩ. Apple я направи достъпна и за притежателите на iOS устройства в Австралия.

Компанията направи и няколко патента за устройства, които следят здравето на потребителите. През февруари разбрахме, че Apple може да плати близо 840 милиона долара обезщетение, след като бяха разкрити сключени договори с издателските къщи за фиксирани цени на книгите в iBooks.

Март

volvo_carplay

В началото на този месец Fortune обяви своя списък с най-уважавинте компании, в който Apple заемаше първото място. Така американската компания грабна короната за седми пореден път.

През този месец Apple официално представи и CarPlay – система, която е интегрирана в автомобилите. Тя работи с гласови команди, което дава възможност на шофьорите да отговарят на входящи повиквания, да диктуват текстови съобщения, да пускат избрана музика, имайки достъп и до музикалните трийминг услуги iTunes Radio, Spotify, iHeartRadio и други. Стартът беше обещаваш, защото обявените партньори бяха Ferrari, Mercedes-Benz и Volvo.

През март стана ясно, че главният финансов директор на Apple ще се пенсионира през септемри. Питър Опънхаймър заемаше този пост цели 18 години, а за негов наследник беше избран Лука Маестри. По-късно, изненадващо за мнозина, Apple пусна в продажба по-евтината версия на iPhone 5C, който е с 8GB врадена памет. Устройството първо се появи на страницата на великобританския мобилен оператор О2, като цената на новия модел беше 429 паунда, което е само с 40 паунда по-евтино от версията с 16GB. Промени имаше и при таблетите – към края на месеца Apple пенсионира iPad 2, като на негово място дойде четвъртото поколение. Това беше логичен ход, който всички очаквахме.

През 2014 г. беше пусната в продажба книгата „Haunted Empire: Apple After Steve Jobs“ на Юкари Иватани Кейн, репортер на The Wall Street Journal. Нейното съдържание беше насочено към състоянието на американската комапания след смъртта на Стив Джобс. Мненията за книгата бяха на двата полюса, а самият Тим Кук заяви, че написаното е пълна измислица.

И през този месец обект на слухове бяха предстоящият iPhone 6, Macbook Air, както и дълго коментираният Apple Watch, за който тогава всички смятаха, че ще се казва iWatch. Войната между феновете на iOS и Android никога не стихва, но към края на март Apple имаше с какво да се похвали – iOS 7 беше инсталирана на 90% от устройства, а Android 4.4 KitKat на по-малко от 10%.

Април

Jonathan-Ive-headshot-and-title

Няколко месеца ни деляха от представянето на новия iPhone, но спекулациите за него не спираха. Още тогава се появиха слухове, че Apple иска следващият модел от серията да бъдe по-тънък, но едва ли компанията е предполагала до какво ще доведе това. Появиха се и първите снимки на тестова бройка на iPhone 6, на които се виждаше новия дизайн на флагмана, както и слухове за по-голям дисплей.

И през този месец спекулациите около новия умен часовник на компанията продължиха. Изтече информация, че той ще бъде пуснат на пазара към края на 2014 г., но по-късно стана ясно, че плановете на Apple са различни. Конкурентите не чакаха и пуснаха свои модели на носими устройства в желанието си да заемат първо място в този пазарен сегмент, както и да привлекат повече потенциални купувачи.

И през този месец имаше доста важно разместване в компанията, което даде добри резултати – Джони Айв застана начело на екипа, който работи по мобилната oперационна система на Apple. Той зае този пост, след като Грег Кристи, дотогавашният ръководител на софтуерния дизайн, се пенсионира.

Още в началото на годината се появиха данни, че Apple може да премахне Google като основна търсачка в iOS. Тогава стана ясно, че Мариса Майер преговаря с американската компания, но все още промени в тази насока няма. Към края на април Тим Кук намекна за новия умен часовник Apple Watch, казвайки, че Apple скоро ще пусне изцяло нова продуктова линия, а това беше подкрепено от потвърждението за партньорството между Nike и Apple.

Май

germany-apple-beats

През месец май технологичният гигант продължи с наемането на професионалнисти от различни комапнии, които работят в сферата на здравния сектор. Тогава на всички стана ясно, че съвсем скоро ще видим Apple Watch, първият умен часовник на Apple, която в този момент, според някои, вече изоставаше на пазара с носими устройства, развиващ се все по-динамично.

Друг ход на американсците привлече цялото медийно внимание през този месец. На 9.05 The Financial Times публикува статия, в която се казваше, че Apple обмисля закупуването на Beats за 3.2 милиарда долара и че в сделката ще бъдат включени както музикалната стрийминг услуга Beats Music, така и тази част от компанията, която произвежда слушалки и високоговорители. Две седмици по-късно гигантът потвърди плановете си за закупуване на Beats Electronics. Джими Йовайн и Dr.Dre се присъдиниха към Apple, която плати 2.6 милиарда долара в брой и 400 милиона в акции. Тим Кук разкри подробности около сделката, заявявайки, че двете марки ще останат отделени, като дори ще продължават да предлагат конкурентни услуги, включително iTunes Radio и тогва наскоро стартиралата Beats Music. Отделите, които се занимават с музиката, слушалките и говорителите ще отговарят директно на Apple.

През месец май Apple успя да привлече Ари Партинен, ръководител на отдел „Фотография“ в Nokia. Новината беше обявена от самия него, чрез съобщение в Twitter. Експертът, който работеше за Nokia е ключова фигура, оказала значително влияние върху превръщането на финландската компания в един от лидерите в мобилната фотография през последните години. Партинен стои зад проекти като Nokia N8, Nokia 808 PureView и Nokia Lumia 1020.

Упехите не спираха. Apple и Google прекратиха съдебните войни помежду си, като двете компании обявиха, че ще работят заедно в областта на патентните реформи. По-точно Apple и Motorola сключиха споразумение, според което ще отхвърлят всички искове за патентни нарушения помежду си. Това сложи край на споровете в съда, които се водеха от 2010 г.

Юни

Apple-iPhone-ios8-960

През юни се състоя WWDC, на която Apple представи дългоочакваната нова версия на своята мобилна операционна система – iOS 8. С нея дойдоха интерактивни нотификации, гласови и видео съпбщение в iMessage, QuickType, Healthkit, Family Sharing, подобрения в Spotlight, iCloud Drive, повече възможности за редактиране в приложението Photos, интеграция на Shazam и задействане на Siri само с гласовата команда “Hey Siri”.

Заедно с нея видяхме и новата версия на операционната система за десктоп OS X 10.10 Yosemite. Тя дойде с чаканата от мнозина опция за прехрърляне на файлове между Mac, iPhone и iPad, като така потребителите могат да продължат работата там, където са спрели, на всяко едно от тези устройства, дори когато няма интернет връзка. Тази функция е налична за имейли, Safari, страници, номера, бележки, карти, съобщения, напомняния, календар, контакти и други. OS X 10.10 предлага и възможността за получавате и изпращате текстови съобщения, провеждане на телефонни обаждания и автоматично стартиране Hot Spot. AirDrop вече работи между Mac и iOS.

Видяхме и обновена линия iPod – повече цветове и по-ниска цена. Потребителите вече имаха избор между няколко цвята – сив, жълт, син, червен и розов, на цена от 199 долара за 16GB, 249 долара за 32GB и 299 долара за 64GB. Разбира се, и през този месец нямаше как да бъдат пропуснати дозата слухове около нов, по-голям iPhone 6 с повече вградена памет, както и умния часовник. За тях почти всеки ден излизаше непотвърдена информация и всички тръпнеха в очакване да видят какво подготвя Apple.

Юли

apple_2712861b-2

През юли стана ясно, че iPhone е един от най-продаваните смартфоина в САЩ. Проведеното проучване на ComScore, което обхаващаше периода март-май 2014.г., показа, че пазарният дял на смартфона на Apple вече е 41.9%, което беше увеличение с по-малко от процент в сравнение с предходните три месеца (41.3%). iPhone е доста популярен сред потребителите, много от които се спират на него при избор на нов смартфон. Така че не беше изненада, когато през юли разбрахме, че това е продуктът, който докарва близо 50% о от приходите на американската компанията с продадени 35 милиона бройки и печалба от почти 18 милиона долара. За сметка на това Apple отчете спад в продажбите на друго устройство – iPad, който паднаха с 2 милиона в сравнение с 2013 г.

Дълго коментираната сделка с Beats беше официално одобрена от Европейската комисия. Нейното заключение беше, че тя няма да увеличи притесненията за конкуренция, защото пазарният дял на двете компании не е толкова висок. Apple получи зелена светлина, защото двете компании не са толкова големи конкуренти на пазара, тъй като предлаганите от тях продукти са различни. Тогава всички се питахме как новата придобивка ще бъде имплементирана в бъдещите устройства на Apple и какви точно са плановете на гиганта. Може би повечето от нас започнаха да се надяват заедно с новия iPhone да видят и слушалки Beats, въпреки че и тези на американците вършат страхотна работа на всеки меломан.