Снимка: atmtx/Flickr
Снимка: atmtx/Flickr
Снимка: atmtx/Flickr

2013 година беше истински успех за технологичния гигант Apple. Компанията успя за пореден път да учуди и изненада всички свои фенове и противници с представянето на няколко революционни и не толкова революционни продукти, които разтърсиха технологичната сфера.

Изминалата година за щастие не беше белязана от кой знае какви скандали за гиганта. През 2013 фокусът падна върху продуктите и тяхното позициониране, както и върху новите услуги, които създадоха нови мъки на конкурентите.

Тим Кук доказа, че може успешно да замени иконата Стив Джобс, който се явяваше синоним на понятието „иновация“ досега. 2013 година беше година на наемания на топ изпълнителни директори на други компании, година на продуктите и услугите.

Вижте нашия поглед върху топ историите за плодовата компания:

Януари

Тим Кук Снимка: IntoMobile
Тим Кук
Снимка: IntoMobile

В началото на вече отминалата година Apple обяви рекордни приходи през първото тримесечие от 54.5 милиарда щатски долара и чиста печалба от 13.1 милиарда, но това отново не беше достатъчно за вълците на Уол Стрийт, които упорито не искаха да повярват във възможността на американския гигант да налага нови продукти и да предлага иновационни технологии. Цената на акциите на компанията постоянно падаше, което беше водено от спада в продажбите на тогавашния флагман iPhone 5.

Инвеститорите започнаха да се притесняват „искрено“ за бъдещето на Apple и точно по поръчка в мрежата започнаха да се въртят слухове за бюджетна версия на iPhone, която ще струва 99 долара без договор. Тогава Уол Стрийт Джърнъл писа, че евтиният модел ще се появи към края на 2013 година, както се и случи, но цената определено не се хареса на феновете.

През януари стана ясно, че Apple има намерение да се фокусира върху китайския пазар през 2013 година, тъй като тогава Тим Кук за втори път посети страната, за да говори с най-големият оператор China Mobile.

Февруари

Концептуален дизайн на iWatch / Martin Hajek
Концептуален дизайн на iWatch / Martin Hajek

През февруари се появиха първите слухове, които твърдяха, че Apple работи върху умен часовник, носещ името iWatch. Информацията беше потвърдена както от Ню Йорк Таймс, така и от Уол Стрийт Джърнъл. Тогава стана ясно, че върху новата джаджа работят над сто дизайнери. Предполага се, че iWatch ще поддържа Bluetooth 4.0 и ще предлага възможност за приемане на обаждания и получаване на текстови съобщения от iPhone.

Към края на месеца се появи и проучване на NPD DisplaySearch, според което iPad Mini се продава по-добре от големия му брат iPad. Според агенцията продажбите на 9.7—инчовите iPad устройства са паднали от 7.4 милиона през декември до 1.3 милиона през януари, докато продажбите на Mini са нараснали до 5 милиона. Така 7-инчовите устройства стават най-популярните таблети с общо 14 милиона продадени бройки.

С налагането на по-малкия размер на таблетите, Apple успя да постигне канибализация на собствените си продукти, което доведе до по-ниски продажби на големия iPad. Това принуди компания да промени изцяло дизайна на „обикновената“ версия на популярния таблет по-късно през годината.

Март

iphone-design-patent

През март месец компанията патентова iPhone с извит дисплей, което отново накара медиите да започнат със спекулациите за следващото поколение iPhone, носещо името iPhone 5S. На всички беше ясно, че патентът може би се отнася към iPhone 6, а не към „S“ версията на iPhone 5, но това не спря журналистите да натискат клавишите.

Март даде и старт на спекулациите за следващата версия на мобилната операционна система iOS, която беше оставена в ръцете на Джони Айв – човекът създал иконичния дизайн на iPhone. Тогава стана ясно, че Айв има намерение да промени изцяло външния вид на iOS 7 и да внесе собственото си виждане за „плосък“ и „изчистен“ дизайн.

Подигравките към компанията за картографската услуга Apple Maps не спираха и това доведе до купуването на редица малки фирми, които да оправят проблемното приложение. Една от купените малки компании беше WifiSlam.

Новите слухове за пускането на персонализирано радио с името iRadio се материализираха, като те бяха последвани от вълна спекулации за скенерите за пръстови отпечатъци. Спокойно можем да предположим, че машината за слухове на Apple умишлено пусна мухата в пространството, за да види обществените нагласи към сигурността на потребителските данни.

Април

iPhone 5C концептуален дизайн / Снимка: Martin Hajek
iPhone 5C концептуален дизайн / Снимка: Martin Hajek

През април американците бяха принудени да се извинят на китайските потребители след голям медиен натиск заради своята странна гаранционна политика на продуктите. Тогава Тим Кук изпрати съобщение, написано на китайски и публикувано на официалния сайт на компанията, в което се извинява на медиите и китайските потребители за мълчанието. Припомням, че китайското законодателство изисква след ремонт/смяна на един продукт, към гаранционния продукт да бъде добавена още една година гаранция. Apple предлага стандартна 90-дневна гаранция на резервните части. Тогава гигантът беше принуден да добави още една година гаранция за сменените iPhone. Кук обеща също така всеки проблемен iPhone да бъде заменен безплатно с нов, вместо да бъде ремонтиран.

Apple обяви своите финансови резултати за второто тримесечие, които отново бяха впечатляващи. Приходите възлизаха на 43.6 милиарда щатски долара, а чистата печалба за компанията – 9.5 милиарда долара.

Появиха се и първите снимки на панела на „бюджетния“ iPhonе. Тогава слуховете се засилиха, твърдейки, че компанията наистина има намерение да покаже два модела iPhone през 2013 година.

Към края на месеца беше обявена и Световната конференция за разработчици на Apple, но купуването на билети беше изключително трудно, тъй като те бяха разпродадени за 71 секунди.

Май

tim-cook-coffee

Световната конференция за разработчици на Apple наближаваше, а на всички работещи върху новата операционна система iOS 7 беше наредено да побързат с работата си, за да стане софтуерът готов за премиерата.

Apple обяви, че броят на свалянията на приложения от магазина Apple App Store е достигнал 50 милиарда. Тогава компанията подари iTunes карта за подаръци (Gift Card) на стойност 10 000 щатски долара на щастливеца, свалил 50 милиардното приложение.

През май свърши и дарителското наддаване за едночасово кафе с изпълнителния директор на компанията. Наддаването започна от 50 000 долара и завърши на 610 000 долара. Представете си да платите такава сума, за да изпиете едно кафе с най-влиятелния мъж на планетата. Предизвиквам ви – представете си го.

Юни

iphone ios 7

Юни беше един от най-горещите месеци за американския технологичен гигант. Тогава на Световната конференция за разработчици бяха представени няколко продукта, които вдигнаха всички журналисти на крака и не им позволяваха да спят от работа. Повярвайте ми, и ние в Smart News не можахме да се наспим от покриването на новини за Apple.

Най-големият бум на събитието беше представянето на напълно обновената мобилна операционна система iOS 7. Бета версия беше пусната към разработчиците още същия ден, а компанията обяви, че тя ще пристигне за крайните потребители през септември. iOS 7 беше всичко, което потребителите искаха. Обновеният „изчистен“ и „плосък“ дизайн напомня този на Windows Phone, но всичко беше направено типично в епълски стил. Компанията представи Control Center – мястото за бърз достъп до най-важните настройки и приложения. Представена беше и функцията AirDrop, която позволява на потребителите да споделят файлове с всички потребители на iOS, използващи същата WiFi мрежа, елиминирайки нуждата от NFC технологията, която изисква телефоните да се докоснат, за да прехвърлят файл.

Вторият бум беше представянето на персонализираното интернет радио – iTunes Radio, което се явяваше директен отговор на лидера на този пазар Pandora. За съжаление, услугата се предлага само за американски потребители.

Показана беше и бета версия на операционната система OS X 10.9 Mavericks, която обещава по-добър живот на батерията и огромни увеличения в скоростта на работа на епълските устройства. С нея пристигна и приложението за четене на книги iBooks, както и картографската услуга Apple Maps.

Публиката аплодира бурно и решението на Apple да предложи безплатно целия iWork пакет за всички потребители на iOS 7.

Разбира се, конференцията не мина и без представянето на нов хардуер. Анонсиран беше новият MacBook Air ултрабук, който предлага зашеметяващ живот на батерията – цели 12 часа. Журналистите и потребителите бяха зарадвани от кратък поглед върху революционния Mac Pro, който пристигна с ултра мощни хардуерни спецификации и напълно променен външен вид. С този ход Apple искаше да покаже на всички хиени на Уол Стрийт, че все още може да предлага иновационни продукти и да променя цялата технологична индустрия.

Юли

Пол Денев / AFP
Пол Денев / AFP

През юли започна наемането на бивши шефове на големи модни марки. Началото беше поставено с наемането на Пол Денев, бивш изпълнителен директор на модната къща Yves Saint Laurent, който беше назначен за вицепрезидент на Apple по специални проекти. Предполага се, че той отговаря за дизайна на бъдещия умен часовник iWatch. Малко след това Apple успя да открадне и шеф от компанията Hulu, който да отговаря за сделките по Apple TV.

Apple обяви, че през третото тримесечие на 2013 година приходите на компанията са 35.3 милиарда долара, а чистата печалба, която е отишла в джоба на гиганта е 6.9 милиарда. Тези финансови резултати отново не се харесаха на момчетата от Уол Стрийт.

Август

ashton-kutcher-as-steve-jobs

Август месец беше белязан от поредните слухове за умния часовник iWatch, което накара конкуренцията в лицето на Samsung да побърза с разработката на своята джаджа Galaxy Gear. Корейският производител се уплаши от вълната слухове за покоряването на нова продуктова категория от страна на Apple, което доведе до представянето на „полуизпечен“ продукт през септември.

Но това не е най-интересният слух, който отново да накара конкуренцията да бърза с разработката на новите си продукти. През топлия месец се появи първата вълна слухове за златен iPhone 5S. Веднага след това изтекоха снимки на панела на устройството. Това за пореден път доказа, че машината за спекулации на Apple работи безотказно.

През август беше пуснат и филмът JOBS, в който главната роля е отредена на Аштън Кътчър.

Септември

iphone 5s

Септември беше месецът, който всички фенове на плодовата компания чакаха цяла година. На 10 септември Тим Кук излезе на сцената и представи не един, а цели два модела iPhone – iPhone 5S и iPhone 5C. Топ моделът iPhone 5S се явява естественото продължение на миналогодишния хит iPhone 5. С него Apple отново промени индустрията чрез представянето на 64-битов процесор и скенера за пръстови отпечатъци Touch ID. iPhone 5C пък е по-евтината версия и братът на iPhone 5 в пластмасова опаковка.

Apple отчете рекордни продажби на двата телефона през първия уикенд от старта им. Компанията се похвали с цели 9 милиона продадени смартфона. На 18 септември дългоочакваната версия на мобилната операционна система iOS 7 беше пусната за всички потребители. iMac също получи хардуерна актуализация към края на месеца.

С пускането на златния iPhone 5S Apple за пореден път промени индустрията и показа, че потребителите искат да се чувстват… луксозно. Това накара други компании като HTC и Samsung да представят почти веднага златни версии на своите топ модели HTC One и Galaxy S4.

Октомври

Снимка: The Drum
Анжела Арендс / Снимка: The Drum

Apple продължи с назначаването на модни босове. Компанията обяви, че назначава Анжела Арендс от Burberry за вицепрезидент за магазините на Apple. Тя ще поеме поста през пролетта на тази година.

Нови два таблета бяха представени на специално събитие през октомври. Това са обновеният iPad Mini с Retina дисплей и напълно новият iPad Air.

iPad Air впечатли феновете с изключителната си лекота и заимстваните дизайнерски черти от iPad Mini, а второто поколение Mini таблет пък предлагаше Retina дисплей – нещо, което всички искаха да видят.

Операционната система Mavericks беше пусната към крайните потребители на 22 октомври, но Apple шокира всички като обяви, че ъпдейтът от предишни версии ще струва… 0 долара. С този ход Apple хвърли камъните в градината на Microsoft, които все още таксуват потребителите си за бъдещи ъпдейти.

Към края на месеца Apple обяви и резултатите от четвъртото тримесечие на 2013 година. Приходите за компанията бяха 36 милиарда долара, а печалбата възлизаше на 8.2 милиарда щатски долара. Тогава гигантът се похвали, че е продал 33.8 милиона iPhone устройства, както и 14.1 милиона iPad.

Ноември

Apple_Samsung_Ruling

През ноември месец Apple отбеляза поредната си победа в съдебните мега дела срещу Samsung за нарушаване на патенти. Този път съдията нареди на южнокорейската Samsung да плати допълнителни 290 милиона долара за нанесените щети.

Apple успя да придобие компанията PrimeSense в сделка за $345 милиона щатски долара. PrimeSense бе оригиналният доставчик на пробивното за пазара 3D устройство Kinect на Microsoft, което използва камери и сензори, за да позволи на геймърите да контролират игри с жестове и движения. Но от Microsoft решиха да използват собствена технология за своя Kinect, който в момента се продава в пакет с конзолата Xbox One. Технологията за разпознаване на жестовете е изключително ценна за Apple, но все още не е ясно как ще бъде внедрена тя в следващите продукти на компанията.

iPad Mini с Retina дисплей  най-накрая беше пуснат на пазара, но заради голямото потребителско търсене бройките бяха силно ограничени. Проблемите с доставките на таблета бяха оправени през декември, когато всеки можеше да получи нова джаджа от дядо Коледа.

Декември

mac-pro-black

Apple продължи с придобиването на други компании и през декември. Гигантът успя да грабне и Topsy – компанията за анализ на микроблогинг социалната мрежа Twitter, за над 200 милиона щатски долара.

Зимният месец донесе и голям ъпгрейд за физическите магазини на Apple в Щатите. Те бяха оборудвани с технологията iBeacon, която следи потенциалните купувачи при влизането им в магазина и им изпраща известия с персонализирани сделки директно на техния iPhone. Разбира се, всичко това е възможно след изричното съгласие на потребителите.

Голям медиен шум вдигна и пускането на мега комютъра Mac Pro, който пристигна на цена от 2999 долара за базови характеристики.

Технологичната година на Apple завърши с обявяването на сделката с огромния китайски оператор China Mobile, който има над 690 милиона абонати. Двете компании са си стиснали ръцете и популярният телефон iPhone вече официално се предлага в мрежата на китайския телеком.

2 Коментари

Comments are closed.