Мнозина свързват туризма най-вече с претъпкани плажове и летни горещини. Има обаче десетки други възможности за туристически изживявания, извън тези стереотипи. Есенният сезон, който по традиция свързваме със завръщане в офисите или с новата учебна година, също може да бъде много подходящ за пътувания и почивка. Стига да знаем какво да търсим. За всички, които се питат кои места си струва да посетят, екипът на туристическата платформа Luxury Discounts споделя няколко интересни идеи за туризъм в България през есента.

 

Винен туризъм

 

gmПодходящ за всички, които искат да усетят не само вкуса, а и духа на една от най-популярните напитки, в чието производство България има дългогодишни традиции. Подходящи дестинации в случая са село Старосел и най-малкият град в България – Мелник. Там можете да разгледате и местните забележителности като Кордопуловата къща и Мелнишките пирамиди.

 

Страна, богата на археологически паметници

 

Страната ни е богата на места, предлагащи на туристите истинско пътуване във времето. И ако крепостта Царевец във Велико Търново или Ловешката крепост вече са добре известни на туристите, редица значително по-стари археологически паметници все още има какво да покажат. Такива са Казанлъшката гробница, която пази историите на славните тракийски царе и стенописи от преди хилядолетия, древните комплекси Мисионис и Перперикон, най-старото златно съкровище в света, открито край Варна и много други. А добрата новина е, че на територията на България тепърва се откриват нови такива обекти, които предстои да бъдат посещавани и изследвани.

 

Селски туризъм

 

Есента е особено подходящ сезон за тази форма на туризъм, чрез която можем да научим много за традиционния български бит и култура. Подходящи дестинации за целта са редица села в Родопите, които са красиви и уютни по всяко време на годината. Такива са например Широка Лъка и Гела в Източните Родопи, Ковачевица и Лещен в Западните Родопи и много други. Също в тази планина се намират и древните тракийски светилища, които са единствените почти изцяло запазени представители на архитектурата на древните траки. Тук са и емблематичните пещери Дяволското гърло, Харамийската и Ягодинската пещера, които могат да предложат впечатляващи преживявания.

 

Морето през есента

 

Тишината на плажа и красивите морски гледки могат да бъдат още по-впечатляващи извън туристическия сезон. Всеки, който реши да посети Созопол през есента, може да се разходи из красивия му бряг и малките улички, които в този сезон са отрупани със смокини. Друга подходяща дестинация е Синеморец, който съчетава море, зелени поляни и скали. Той е известен със скалите “Корабите” и рибарското си пристанище. Друго морско кътче, богато на история, е Балчик. Ботаническата градина и “Дворецът” там са особено красиви през есента.

Сподели
Предишна страницаНАСА тества новите си лунни скафандри
Следваща страницаНов интерфейс превръща мислите в образи
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.