FM Radio-jpg

Норвегия ще спре излъчването на FM радия от 11 януари 2017 г., след което ще премине към дигитално аудио излъчване (DAB), съобщава Radio.no. Така Норвегия ще се превърне в първата държава, която изцяло ще спре FM радиото. Норвежкото министерство на културата обяви в официално изявление, че страната е готова да отговори на всички необходими изисквания за плавен преход към цифрово радио.

„Слушателите ще имат достъп до по-разнообразно и плуралистично радио съдържание, ще се наслаждават на по-добро качество на звука и нови функционалности. Дигитализацията също така значително ще подобри системата за аварийна готовност, ще улесни засилената конкуренция и ще предложи нови възможности за иновации и развитие.“, каза в изявление министърът на култрата.

В момента в Норвевия има 22 национални DAB канала и 5 FM, като могат да бъдат пуснати още 20 с дигитално аудио излъчване. Разходите за FM излъчването са осем пъти по-високи от тези за DAB, съобщава министерството.

Дигиталното аудио излъчване е налично в страната от 1995 г. DAB+, актуализирана форма на DAB, е стартирала от 2007. Радиооператорите ще могат да изберат между DAB и DAB+, но е много вероятно до 2017 г. в Норвегия да се излъчва само DAB+.

Няколко други държави в Европа и Югоизточна Азия също обмислят преход към DAB, но никоя все още не е потвърдила кога точно ще се случи това, пише още Radio.no.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS