Снимка: Johns Hopkins / Jhpiego

Това, което виждате на картинката по-горе, е схемата на най-новия защитен костюм за здравните работници в Западна Африка, които лекуват болните от ебола. Разработен e от учените в университета Джонс Хопкинс и неправителствената организация Jhpiego, която е партньор на учебното заведение.

ВИЖ ОЩЕ: РАЗРАБОТВАТ НОВ ВИД МЕДИЦИНСКИ ИМПАЛНТИ

Може би не сте се замисляли, но една от главните причини толкова много лекари да се разболяват от ебола покрай епидемията в Западна Африка е, че защитните им костюми не са добре конструирани. Те не са достатъчно защитени, а още повече – когато свалят костюма, има голям шанс телесни течности да попаднат върху тялото им. Точно това е накарало хората от Центъра за биоинженерство, иновации и дизайн към университета Джонс Хопкинс да измислят нов костюм, който да направи работата с вируса по-безопасна.

Както можете да видите от схемата по-горе, а и във видеото, което ще поставя за вас накрая на статията – старият дизайн е подобрен в много и различни аспекти. Един от тях е по-големият визьор за по-голяма видимост. Освен това е важно пациентът да вижда цялото лице на лекуващия го лекар, за да се чувства по-добре. Много важни допълнения в дизайна са също захранваният с батерия охладител, който впръсква въздух директно в скафандъра. Има входна и изходна вентилация за дишане, както и два слоя ръкавици.

Най-доброто от всичко обаче си остава начинът за събличане на този нов костюм – както ще видите от видеото, ползвателят му няма никакъв контакт с външната обвивка. Външните ръкавици се свалят заедно със скафандъра наведнъж, като под тях на ръцете остават допълнителните такива. Вижте видеото по-долу.