Ако вие сте сериозен Mac потребител, то може би тази новина няма да ви изплаши особено. Но за по-незапознатите и невнимателни потребители имаме лоша новина. Malwarebytes са се натъкнали на нов зловреден софтуер за OS X (macOS), който цели да излъже ползвателя.

Лошото е, че софтуера е хостнат на официалната страница на Advanced Mac Cleaner. Когато опитате да инсталирате този апликация, заедно с нея се инсталира и нещо друго – Mac File Opener. Това приложение на пръв поглед няма никакви асоциации. По-късно обаче, от Malwarebytes разбират, че файлът Info.plist в Mac File Opener дефинира списък с 232 различни файлови разширения, които може да отвори и тук идва големия проблем. Когато потребителят опита да отвори някой файл, за който няма нужното приложение, Mac File Opener показва диалогов прозорец, в който ви подтиква да потърсите нужната програма. Този диалогов прозорец много прилича на истинския такъв в macOS и за това може да излъже невнимателните измежду нас (вижте скрийншотът по-горе).

В крайна сметка, ако се излъжете да кликнете бутона на този прозорец, линкът води към macfileopener [dot] com, откъдето компютърът ви сваля други зловредни PCVARK апликации, като Mac Adware Remover и Mac Space Reviver. Те имат сертификати, тъй че операционната система няма да има проблем да ги инсталира.

Тук трябва да споменем едно – зловредния софтуер при Mac е изключително рядък, но не и несъществуващ. За това бъдете внимателни и сваляйте софтуер само от Mac App Store и не се подлъгвайте от нормално изглеждащи диалогови прозорци.