Изглежда гонитбата из съдилищата няма край за Apple, след като поредното патентно дело чука на вратата. Този път то е заведено от тексаската компания Somaltus LLC, които са придобили патент за „интегрирана система за батерийно обслужване“ (integrated battery service system) от Snap-On Technologies. Вторите от своя страна са го получили през 2010 година.

Патентът обяснява как системата би могла да бъде използвана при стартери и алтернатори за автомобили. Най-интересното е, че в целия документ не се споменава нищо за батерии на смартфони или лаптопи. Въпреки това Somaltus LLC съдят Apple, наред с още един куп други компании – Samsung, Asus, Lenovo, Sony и Toshiba. Ако това не ви се струва достатъчно, тексасците са предприели действия и срещу автомобилостроители като Nissan и Ford, за същия този патент.

Все още няма официална информация за това за какви суми ще пледират от Somaltus. Apple също още не са излязли с изявление по случая.

9to5mac и други интернет източници описват Somaltus LLC като „патентен трол“ – компания, която няма никакво присъствие в онлайн средите и нито произвежда, нито продава някакви продукти и услуги. Въпреки това множество такива компании понякога успяват в отчаяните си опити да осъдят големите играчи като Apple. Напомняме, че през 2015 година Apple бяха принудени да платят 532,9 милиона щатски долара на SmartFlash LLC поради нарушени патенти за гейминг.