Windows Phone 8.1

Windows Phone 8.1 е следващата версия на мобилната операционна система на Microsoft, които започнаха да изпращат SDK базиран на 8.1   до разработчиците на софтуер. Благодарение на това започнаха да се появяват снимки от новия Windows Phone, както и кратко видео на емулатора в действие.

Някои от по-интересните функции, които можем да очакваме са възможността за инсталиране на приложения на картата с памет, отделни настройки за звука (приложения, мултимедия, сила на звънене, нотификации), значителни подобрения в мултитаскинга и други. Потвърждават се и виртуалните бутони.

Universal apps е друго интересно нововъведение – разработчиците ще могат да създават приложения, които да работят едновременно и на таблет, и на смартфон, което подсказва, че може би предстои сливане на Windows RT и Windows Phone.  Във видеото се забелязват и промени в интерфейса на различни менюта и приложения. Камерата, например, се сдобива с Burst mode, а Internet Explorer добавя поддръжка на WebGL, както и оптимизации във видео енджина. Последното се отразява на сайтове като мобилната версия на YouTube, който работи много по-бързо.

Очаквания Notification center, както и новият виртуален асистент Cortana (позната ни от хитовата игра Halo за Xbox) не са налични в тази версия, но ако слуховете са верни ще можем да ги видим във финалният софтуер.