Вчера стана дума за това какво още можем да очакваме от Android N, включително и новият начин на ъпдейтване. С няколко думи – Google променя ъпдейт процеса, за да улесни потребителите. Вече няма да е необходимо да оставяте телефона си, докато новият софтуер се инсталира, след което да го гледате как оптимизира приложения по време на рестарт.

Android N и бъдещи версии на операционната система не само ще свалят софтуера, но и ще се ъпдейтват на заден план. Това ще стане възможно благодарение на начина, по който е фрагментирана паметта – на два отделни дяла. Накратко – докато версията на Android, която ползвате, е на единия дял, новата се инсталира на втория, който става основен след рестарт.

И тук стигаме до въпроса кой ще може да се възползва от новия тип ъпдейти. След интервю, което Android Police са провели с част от разработчиците на Android излиза, че точно поради начина на фрагментация на новата версия, всички текущи и по-стари Nexus устройства (включително Nexus 6P и Nexus 5X) няма да могат да се ъпдейтват по този начин. От Google казват така:

„[Това] ще изисква преразделяне (repartitioning, бел. превод) на целия телефон, което няма да е възможно за изпълнение от крайния потребител без свързване с компютър. С една дума – ще бъде истинска мъка.“

Така че ето и отговора на по-горния въпрос – от новия начин на ъпдейтване ще могат да се възползват само притежатели на новите Nexus устройства (които ще излязат по-късно тази година с Android N), както и по-нататъшни такива. Не се споменава нищо официално за смартфоните на други производители, но не е изключено и при тях да важи същото, отново по същата причина.