Garmin обяви нова напълно различна и подобрена версия на своята Virb екшън камера. Така наречената Virb Ultra 30 е пълна с редки свойства и дори с такива, които за първи път се появяват в света на тези камери, като 3-axis стабилизатор на изображението, звукови команди и някои лимитирани стрийминг възможности. Разбира се, снима 4K UHD видео. Virb Ultra 30 вече е пусната в продажба, в официалния сайт на Garmin за $499. Ако сумата ви се струва много, почакайте да разберете какво включва тя!

Въпреки че преди не се смяташе, че Garmin са добри в производството на екшън камери, миналогодишната версия на Virb, пусната в началото на 2015, опроверга тези приказки. Камерата се оказа достоен конкурент на GoPro и Sony, които обаче не са правили нищо впечатляващо през последните две години. GoPro не са пускали флагман от есента на 2014, а 4K камерата на Sony е далеч от перфектна.

Новата Virb Ultra 30 може спокойно да заеме първото място в класацията на екшън камерите. Garmin са взели само най-добрите черти от предишната Virb, например свойството да запазва данни за изображенията, като скорост и надморска височина. Компанията превръща всички тези черти в една напълно нова камера с размерите на Hero 4, и към всичко това допълва нови функции. С Virb 30 Garmin поставят началото на нова ера на екшън камерите.


Най-доброто допълнение е електронният 3-axis стабилизатор, въпреки че е цифров, а не оптичен. Няма нищо по-гадно от това да снимате екшън видеа с екшън камера и накрая кадрите да не могат посмъртно да бъдат стабилизирани. Garmin обаче са помислили за това с новата си камера. Стабилизаторът работи почти на всеки режим, като 4K и 1080p с 60 кадъра в секунда. Това ще изцеди батерията много по-бързо (живота й ще се скъси от два часа на един), но благодарение на тази функция ще може да държите камерата с ръка и пак ще получите много добри кадри. Това нещо е напълно невъзможно с досегашните екшън камери.

Разбира се, ако камерата се клати твърде много ще се получи така нареченият „jelly“ ефект. Представете си обаче какви идеални изображения ще заснеме тя, ако е монтирана някъде.

garmin-virb-ultra-3

Още по-интересно е да видим как ще работят звуковите команди. Има слухове, че такива ще има на следващия GoPro Hero 5, но засега само Garmin ни предлага нещо подобно. Камерата трябва да е включена, но свойството работи безупречно, дори от разстояние. Трябва само да извикате „okay Garmin“, светлините на камерата ще мигнат, и след това вече може да й казвате кога да спре или да започне да записва, или кога да направи снимка. Работи дори през водонепропускливия калъф, просто трябва да викате една идея по-силно. Притежателите на такива камери отдавна мечтаят за тези звукови команди. Все пак много по-лесно е да викнете „start“ отколкото да натиснете копчето, особено когато камерата е сложена на труднодостъпно място.

Стриймингът не е идеален, но при всички компании, които пускат онлайн видеа, не е неочаквана стъпка от страна на Garmin. Трябва да използвате iPhone или iPad, за да се свържете с камерата или да бъдете закачени на една и съща WiFi мрежа, за да може да стриймвате. Може да пускате онлайн клипове само в YouTube и те са ограничени до 720p.


Камерата има LCD тъчскрийн, който функционира доста добре и работи дори, когато е във водонепропускливия си калъф, което е голямо предимство, нещо което GoPro 4 Silver няма. Има приложения както за iOS, така и за Android, които позволяват на потребителя да гледат кадрите, които заснемат в момента, да променя настройки и да тегли файлове от камерата. Virb Ultra 30 може да снима UHD 4K с 30 кадри в секунда, може също да заснема 2.7K с 60fps, 1080p с 120fps и 720p с 240fps. Има и няколко „про“ настройки, с които притежателя на камерата може да си поиграе.

Със сигурност Virb Ultra 30 има и своите минуси, но определено се показва като най-добрата екшън камера за момента. Има интересни идеи вложени в нея, които тепърва ще се развиват и подобряват. Скоро ще видим и какво са ни подготвили от GoPro. Въпросът е дали Hero 5 ще успее да измести Virb Ultra 30. Вие как мислите?