На пръв поглед в така наречената „Compute Card“ на Intel няма нищо ново. Там е работата обаче, че идеята на тази карта е да накара старите ви, но все още функциониращи устройства да се почувстват като чисто нови.

Компютърната карта всъщност си е един цял компютър – има SoC, памет, различни опции за input/output и безжична свързаност.

Различните производители, които имат намерение да използват картата в своите устройства просто трябва да направят стандартен слот, където да помещават устройството. Веднага щом производителите изберат точната карта за работа на подходяща цена, потребителите ще могат да използват устройството почти завинаги, тъй като при повреда, просто трябва да сменят старата карта с нова. Например, имате нов 4K телевизор с HDR, който лесно може да издържи цяло десетилетие, но процесорът вътре може да остарее много по-бързо. Сега просто трябва да сложите в него нова карта и да се наслаждавате на 4K изображенията, докато самите вие не решите, че имате нужда от нещо ново.

Най-хубавото е, че миниатюрният компютър не работи само с телевизори. Има широка гама от устройства, с които е съвместима.

Определено има смисъл от това устройство. От няколко години насам сме свикнали да сменяме „старите си и тъпи“ устройства с по-нови. Въпросът е, че сега процесорите се ъпдейтват доста по-бавно от преди, което означава, че можем да използваме устройствата си за по-дълго време. Възможността да направим „старите“ ни телевизори т.н. като нови, с една компютърна карта с размерите на кредитна карта, ще улесни многократно живота ни. Плюс това няма да има нужда да се разделяте с любимото си устройство само след 5-годишно ползване.

Intel възнамерява да пусне картата в продажба в средата на 2017, през серия от партньори – като Dell, HP, Lenovo и Sharp.