google-front

Българската компания „Нет инфо“ е завела жалба за нелоялна конкурция срещу технологичния гигант Google, съобщава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), цитирана от вестник „Капитал“.

ВИЖ ОЩЕ: REDDIT БЛОКИРА ПОТРЕБИТЕЛИ, КОИТО СА ПУБЛИКУВАЛИ ХАКНАТИ ДОКУМЕНТИ НА SONY

Причината са излъчваните рекламни клипове в YouTube по време на предизборната кампания в България. Според Христо Христов, изпълнителен директор на „Нет инфо“, няма прозрачност относно цените за предизботните реклами. „Длъжни сме да се съобразяваме със законодателството и да обявяваме тарифите и условията в ЦИК и Сметната палата, докато при Google не е така. Например всяко едно лице, несвързано с дадена партия, може да инвестира примерно 10 млн. лв. в политически реклами в YouTube“, казва той.

Подадената жалба е срещу Google Ireland и Google Inc, тъй като гигантът няма офис в България, но според КЗК процедурата при подобни случаи е същата, но Google трябва да отговори с преведени на български документи.

Трябва да споменем, че чрез AdWords всеки може да рекламира в Google, като системата позволява достигане до подходящи клиенти на подходящи уебсайтове навсякъде в мрежата. Има различни опции, които дават възможност рекламата да се насочва към клиенти в определени държави, региони или градове.

„Нет инфо“ е собственик на abv.bg, Vbox7.com, Vesti.bg, Gong.bg, Sinoptik.bg и много други. Компанията е част от Нова Броудкастинг Груп, ставайки част от най-голямата медийна група в България.