Забравете за Едуард Сноудън и изтеклата информация за NSA (Агенцията за национална сигурност) – най-новият скандал се разрази този уикенд, когато бе оповестено течащото вече около година разследване на германския вестник Suddeutsche Zeitung. Става въпрос за изтичането на повече от 11 милиона документа, разкриващи глобални нелегални сделки, офшорни бизнеси и какво ли още не. Със своя размер от 2,6 терабайта, „Panama Papers“ се превръщат в най-голямото изтичане на информация в историята.

Всички тези документи идват от неизвестната панамска правна кантора Mossack Fonseca. Изглежда тя е свързана с множество компании по цял свят, които са използвали услугите ѝ за пране на пари, укриване на данъци, черен бизнес и дори смекчаване на скандали. Между разкритите личности са такива от над 200 държави.

Един от замесените в „глобалната конспирация“ е Владимир Путин, който излиза, че притежава 1 милиард долара в офшорни холдинги. Други споменати имена са на главните лица във FIFA, министър-председателят на Исландия, Муамар Кадафи и президентът на Сирия Башар ал-Асад. Не се споменава за присъствието на български политици в Panama Papers, но офшорни сделки имат поне 50 компании от София и другите големи градове в България, споменават от 24 часа. В документите могат да бъдат намерени дори имената на престижни световни медии като The Guardian, BBC и Le Monde.

Към момента с данните работят журналистите от Suddeutsche Zeitung, с помощта на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Тепърва ще бъде разкривана още информация, така че случаят ще се следи.