Хакерските атаки през последните години се изостриха и това може да е причинено от факта, че мрежата взе централно място при интеракциите между всички ни. През 2015 година станахме свидетели на големи изтичания на пароли, а през текущата 2016 не се случи нищо по-малко от това. И макар годината все още да не е приключила, се надяваме повече такива неща да не се случват. За това нека да разгледаме кои са най-големите пробиви в интернет сигурността до сега.

NSA

Група хакери, познати като „Shadow Brokers“, пробиха системата на Националната агенция по сигурността на САЩ (NSA) се възползваха от определена слабост на компютърните им системи и благодарение на това успяха да пренасочат редица браузър заявки към сървърите на NSA, където ги чакаше зловреден софтуер. По този начин хакерите са можели да крадат лични данни на различни потребители и по-късно да ги продадат на черния пазар за 1 милион биткойн единици, или 695 милиона долара.

Panama Papers

Както споделят Interesting Engineering, изтичането на информация за т.нар. „панамски документи“ е по-голямо от което и да е WikiLeaks изтичане до сега. То е свързано с една панамска юридическа фирма, в която са били съхранявани данни за офшорни сметки за много пари. Те са притежание на редица бизнесмени и световни лидери, които са държали парите си там, за да избегнат данъци. Разследванията продължават и до днес.

Гласуване

Т.нар. хакери-активисти, или хактивисти [hacktivist; бел. превод] тази година спомогнаха за изтичането на личните данни на над 93 милиона гласоподаватели от Мексико, Филипините и Турция — имена, адреси, номера на лични карти и други. Мексиканските данни по-късно бяха публикувани за свободно сваляне на сайт, собственост на групата хакери.

Snapchat

През февруари хакер се представи за главния изпълнителен директор на Snapchat и така убеди служител на компанията да предостави информация за общо над 700 бивши и настоящи работещи за социалната мрежа. Не е ясно каква точно информация е била изнесена, но Snapchat уверяват, че потребителски данни не са изтекли.

Yahoo

Наскоро Yahoo признаха, че в края на 2014 година хакер е успял да открадне информация за над 500 милиона акаунта. Изтекли са имена, имейли, криптирани пароли, рожденни дни и въпроси за сигурност. Още тогава всички потребители на Yahoo бяха посъветвани да сменят паролата си, както и тази за всички акаунти, която ползват същата такава.

Университетът на Централна Флорида

Отново тази година, Университетът на Централна Флорида бе хакнат и от системите му бяха извлечени данните за над 63 000 преподаватели, служители и студенти. По този начин хакерите са откраднали номера на социални осигуровки, имена и факултетнти номера.

Важно е да отбележим, че не всички хакери са лоши хора — някои от тях активно се борят срещу недоброжелатели като помагат за откриване на бъгове и дупки в сигурността. По този начин те се явяват нещо като евентуални спасители на личните данни на потребителите, защото ги правят по-сигурни преди някой да се сети, че може да се възползва от даден проблем със сигурността.