Writers Talk - Silvia

Има едно нещо, което важи за мен в пълна сила:

Food-More-Than-People-GIF

О, да. Толкова много обичам да ям, че понякога ми се иска да мога да се превърна в подобие на Алф и да ям толкова много, че да напълня деветте си стомаха изцяло. Докрай. Напълно напълнен стомах. За мое съжаление или радост не съм Алф и имам обикновен човешки стомах, който е доста гостоприемен и няма много големи претенции. Само с качамака и стридите не се разбира. Веднъж му дойдоха на гости и той повече не ги покани. И с карамела не се разбират, но понякога стопанката му поглъща по някой Twix, който не е чак толкова дразнещ. Тъй като, както вече разбрахте, имам доста приветлив стомах, доста често го подлагам на изпитания, на които в повечето случаи той се радва.

Прекарах отминалото лято в САЩ. Около 3 месеца и половина се любувах на едно тихо и спокойно градче с приятното име Уилямсбърг в щата Вирджиния. Две седмици прекарах и в Маями, но това няма значение, тъй като вече доста приятели спряха да ме следят във Фейсбук, имайки предвид колко съм дразнеща, когато съм на място, което харесвам и имам нещо, което мога да използвам като камера. И интернет. И достъп до Facebook. Общо взето бях дразнеща. Проооодължавам натам пишейки, посредством ръцете си, добили прекрасен, леко шоколадов тен. Това, което тръгнах да ви казвам е, че подложих миличкия ми стомах на едно изпитание. Дадох му месо, което не беше направено от брутално, или не чак толкова брутално убито животинче. Не беше дори от човек. Нито от извънземно. С една дума месото не беше изобщо, даже грам, направено от месо. Реакцията ми, когато чух, че мога да изтормозя моя мил приятел Стомахчо с нещо подобно беше нещо от сорта на:

ron

Преди да продължа натам искам да вметна, че обичам животните колкото и обичам да ям, а това е много! Откакто се помня искам да пробвам да откажа месото, но мисълта за пиле с картофи, агнешко и свинско с гъби все още леко ме спира. Другата пречка е, че не смея да започвам нещо подобно без да знам наизуст какви продукти трябва да консумирам в по-голямо количество и разбира се дали ще успея да си позволя всичко, което тялото ми ще изисква.

[cquote] Mесото не беше изобщо, даже грам, направено от месо [/cquote]

Та възможността да пробвам месото-немесо ми се стори доста вълнуваща и с радост се запътих към един от магазините, изцяло предлагащи органична храна и такава специално за вегетарианци и вегани. Няколко крачки след входа на магазина ме среща една много мила девойка, леко облегнала се върху кръгла масичка, на която има чашки, с размера на нашите за ракия, а в тях привлекателно ми намигват парченца месо. Очарована останах от вида на месото и от факта, че е месо, а не луканка, веро за чинии или водка, които съм свикнала да тествам по българските супермаркети. Challenge accepted! [rquote] Парченца месо привлекателно ми намигваха [/rquote] Храбро грабнах едната чашка и скорострелно метнах съдържанието й в устата си, примлясвайки от удоволствие. Стомахчо остана доста приятно изненадан и поиска още от това вкусно парче пиле, облято в невероятен барбекю сос. Доволна от експеримента, още облизвайки се, попитах милата мома какво е това невероятно пиле, а тя ми отговори – СОЯ! Пиле със соя, помислих си аз.. Да, ама не. Оказа се чиста соя, без грам пилешко, дори онова гадно “пилешко”, което е в кренвиршите, нямаше. Пилешко без пилешко беше това, което беше. Стомахът ми продължаваше тържествено да ми говори:

omnomnom

Тъй като имам желание да спра месото, съм се интересувала многократно каква точно храна приемат вегетарианците и веганите, и бях частично запозната с “изкуственото” месо на вторите, но не очаквах, че е толкова нереално вкусно. Не само, че беше вкусно, но и вкусът по никакъв начин не се различаваше от истинското месо.

Веганското месо обикновено е направено от соя, не съдържа холестерол, има по-малко мазнини от животинското месо и е бъкано с протеини.  С една дума веганите могат да заменят всяко месо, което са обичали и консумирали преди да го откажат – пилешко, телешко, свинско, пуйка, ребърца, бургери, хот дог, всичко. Хем се отказваш от нещо, хем му намираш заместител със същия вкус. Как да не ги обичаш тези хора. Доста проучвания са доказали, че вегетарианската диета спомага и за намаляването на рисковете от доста опасни заболявания. На всичкото отгоре ядох и чипс, който не беше чувал за най-големия му конкурент – Господин Картоф. О, да. Чипс направен от кале, вид зеленце. Да, чипс от зеле. Първото нещо, което ти идва на ум, беше това, което си помислих и аз:

tumblr_inline_mjkaya6Hky1qz4rgp

Гадно звучи, но за разлика от калоричния чипс, за който умирам, когато съм на диета, този чипс е с много по-малко калории. In your face, fat potato! А аз толкова обичам картофи. Ах, мале! А този чипс беше доста добър! Да, изглежда и звучи странно, но не е толкова гадно, колкото си мислите. Зелен е, но все пак има чипс с уасаби, така, че не е нищо необикновено. А калето е доста полезно!

Има обаче един минус за мое съжаление и за тъга на Стомахчо. Въпреки, че всичките тези продукти ги продават в магазини [lquote] Опасна ли е обаче вкусотията? [/lquote], които се водят за здравословно хранене, месото-немесо, зеленият-нечипс и всичките им събратя по рафт, не са толкова полезни, колкото ни се иска да са. Нечипсът може да е изключение, но месото-немесо, заради съдържанието си на соя може да е опасен за здравето на някои хора. Доколкото аз съм запозната, а аз в никакъв случай не претендирам, че съм специалист на тема здравословно храненe, а напротив, соята може да е напълно полезна само за жените в менопауза. Няма да навлизам в тази тема, защото борбата “за и против соята” ще се води вечно, наред с историята за кокошката и яйцето, и полезността на млякото. За тези вегани, за които соята не е приемлива на масата, има много зеленчуци, ядки и сие. За нас месоядните месото-немесо е един прекрасен старт на едно бъдеще без убити животни.

Изключително много ще се радвам, ако чрез тази публикация успея да намеря вегетарианци и вегани, които да споделят опит в коментарите отдолу. На воля споделете и критика, ако откриете нещо нередно в написаното по-горе. Моят месояден Стомахчо е много бегло запознат с философията на това какво е да бъдеш един от изброените и ще му е приятно да научи нещо ново, и ползотворно.

П.П. Ето така изглежда едно месо-немесо:

6C7042443-chicken.blocks_desktop_medium

KungPaoBistroHomepage

Сподели
Предишна страницаБъдещето на гъвкавите дисплеи през погледа на Samsung
Следваща страницаРевю на Toshiba Excite Write
Силвия Янчева е технологичен журналист и редактор на Smart News. Работила е в дирекция на МВнР и била е част от екипа на първата демократична онлайн медия Policymic. Като най-голяма своя страст определя спорта, който е неизменна част от ежедневието й от години насам. Интересува се и от политика, Психология, PR, Фотография, и социални мрежи. За контакти: yancheva@smartnews.bg