Мъжки следобед с новия Sony X93C 4K Android TV

  Материалът е съвместна разработка на Luba6ky, НИКИ НИКОЛОВ и РАДО МИНЕВ  

 

Няма нищо по-хубаво от това да прекараш една неделя с приятели, гледайки филм или играейки на някоя игра. Няма работа, няма проблеми, няма грижи и мисли за нищо. Няма я жена ти, която да ти мърмори на главата да отпушиш мивката. Няма ги и децата, които да крещят по цял ден за щяло и нещяло. Това са едни от онези редки моменти в живота, в които може да си поговориш по някои от важните мъжки теми с момчетата и да лентайстваш необезпокояван.

Така решихме да направим и ние, а за да бъде преживяването още по-яко, взехме с нас и новия 4K телевизор на Sony, който пристигна за тест. Трябва да се отбележи, че това не беше точно денят, в който си лентайствахме безгрижно, защото сглабянето и пренасянето на този телевизор не е много лесна задача. Изисква се сериозна прецизност, безупречен план за действие и поглед над детайлите.

Ето как протече нашият ден…

На първо място, новият Sony X93C е телевизор, който трудно ще съберете в колата си, още повече, ако тя е седан или хечбек. Даже с подобна кола може и въобще да не успеете да го пренесете до където и да е. Тук ви трябва комби или в случая – джип. След като свихме джипа на Luba6ky и свалихме седалките, след няколко минути прекарани във внимателно товарене, успяхме да вкараме това чудо вътре. Понеже бяхме трима, а в колата остана място само за двама, Радо трябваше да се вози с градския. Здраве да е, важното е, че на връщане намерихме място и за него, макар да не му беше много удобно.

Карайки внимателно и събирайки погледите на хората по светофарите, благополучно докарахме телевизорчето до офиса. Преди това се отбихме за задължителните мезелъци – кола и сухи пасти и тук истинското шоу започна. Както е описано и на бележката на телевизора, предвидливо оставена от екипа на Sony, двама хванаха ценния товар, докато един от нас снимаше целия този експириънс. Ако решите все пак да го купите, се надяваме да имате голям асансьор, защото иначе стълбите ще ви се видят тесни. За щастие ние имахме този късмет, но в противен случай тези +/-50кг ще поизпотят дори и здравеняците.

УраAaaa!

След задължителното селфи с телевизора в малкия асансьор в сградата, този последен писък на модата в ТВ индустрията вече е в офиса. Време е да го разопаковаме и да пускаме филмите. Тук трябва да сте много внимателни, защото тези големи телевизори не се разопаковат както малките. От двете страни на кутията има по две капачета, които се махат и след това е най-важното – телевизорът не се вади, а се вдига самата кутия. Да не вземете да се мъчите да го вадите. След още няколко минути, в които размишлявахме над въпроса „Как се слагат крачетата на телевизора?“, успяхме да сглобим всичко.

Човече, това е голям телевизор. Макар 55 инча да не е нещо невиждано, колоните от двете страни правят конструкцията малко по-голяма от обикновено, но повярвайте – струва си. След като успяхме с неистови мъки да вкараме и диванчето от съседната стая, всичко беше готово за нашата супер разпускаща неделя, в която ще се наливаме с кола и ще гледаме филм.

Sony-x9305c-specs

Както и предполагате, винаги проблемите идват, когато най-малко очаквате. Luba6ky забрави HDMI кабела у тях и тук последва една кратка разходка до Люлин. За тези, които не са от София – разстоянието от офиса до Люлин, от където взехме нов HDMI + Play Station 3 не е никак малко. Така или иначе, добре че стана така, защото не бяхме предвидили конзола за целта на занятието.

След като загубихме още един час в софийските неделни задръствания, всичко беше налице. Нямаше нещо, което да може да провали този чудесен ден. Нямаше сила, която да ни спре да изтестваме някои от яките функции на този Android TV. Да, ама не! Решението да свържем телефона на Ники към ТВ-то, за да гледаме нашите 4K видеа, които сме правили, ни отне още от безценния ден. Ровейки се в книжките и гледайки видеа за начинаещи, най-накрая свързахме телевизора без да искаме, а след малко Радо направи цялото упражнение без проблем със своя iPhone 3GS, който буквално е още жив по волята на боговете.

Все едно, гледахме си клиповете и вече бяхме доволни. Телевизорът се оказа супер як, а картината и звукът просто бяха на друго ниво. Ако искате вярвайте, но ако го увеличите на макс, няма да си чуете собствения глас, дори да крещите. Sony казват на това High-Resolution аудио. С него „можете да усетите богатите звуци така, сякаш изпълнителят е точно пред вас“. Ами не е лъжа, наистина можете. High-Resolution аудио се отнася за набор от цифрови обработки, които позволяват кодирането и възпроизвеждането на музика с по-високи честоти на семплиране от тези, използвани при CD дисковете. Няма как, трябваше да ви го напишем така, както го казва производителят и ако все още не сте разбрали това обяснение, най-лесният начин да ви го преведем на прост български е: звукът е як.

Sony-x9305c-High-Resolution-audio

Доволни, че най-сетне успяхме да си изгледаме труда на 4K, преминахме към гейминг частта. Тук Радо и Ники са в свои води и разцъкаха някои от игрите, които имахме, включително и такива, които поддържат 3D. Ами, други си е. Да играеш на ТВ с такива размери, и то в 3D, наистина може да те вкара в играта и да я усетиш по съвсем друг начин. Тези неща не са направени за малките мониторчета, които имаме вкъщи и това е сигурно. Между другото, в комплекта има и чифт активни 3D очила, които са доста по-добри от обикновените такива в други комплекти.

След като приключихме с гейминг щуротиите, беше време най-накрая да гледаме и прословутия филм. За целта се бяхме спрели на „Хобит: Битката на петте армии“, най-вече заради ефектите. Тук успяхме да усетим в детайли качеството на звука и картината. По време на филма Радо разгледа и някои от настройките и може би по отношение на цветовете ще трябва да пипнете малко картината, защото тези по подразбиране малко убиват филмовия ефект и точността на цветоподаването. Не, че са лоши, но просто са нереалистични. Що се отнася до звука, може би е най-добре да не пипате нищо.

Sony-x9305c-Colour-Mapping

Ако трябва да задълбаем темата за картината малко повече, можем да кажем, че Sony X93C има по-ярки светли области и по-богати, по-дълбоки черни тонове. При него, както се казва – бялото си е бяло и черното черно. Алгоритъмът на подсветката, захранван от новия 4K процесор X1 от Sony, последователно пресъздава по-богата гама яркост в сравнение с обичайните LED телевизори. Отделно системата работи така, че може да надгради сигнал, който не е 4K, за да може да гледате всичко във възможно най-доброто качество. Тук може да кажем, че това важи повече за видео, което малко или много вече е с високо качество, защото при формати, които не са особено добри, ще забележите малко пикселизиране.

Sony-x9305c-TRILUMINOS

Както видяхте и от заглавието, Sony X93C работи с Android. Това определено е нещо много интересно, защото предлага набор от функционалности, които може би ще намерите за интересни. Сред фаворитите са възможността да си споделяте картината от телефона или таблета директно на телевизора и да виждате всичко от мобилното устройство на големия екран. Освен това, може да търсите в интернет посредством гласови команди. Това е възможно благодарение на уникалното дистанционно, което работи и с докосване. Платформата предлага и маркетплейс с приложения и игри, които не сметнахме за много интересни, но за хлапето ви ще са доста добри.

Изтествали почти всичко, което може да се тества в рамките на един следобед, нашите безгрижни часове приключиха и стана време да прибираме всичко и да си ходим. За сведение – телевизорът се слага в долната част на кутията, след това се захлупва с кашона и тогава слагате капачетата. Сякаш открили топлата вода, прибрахме тази скъпа играчка, поразчистихме кочинката, която си спретнахме и след като натикахме ТВ-то в колата, оставяйки миша дупка за Радо, се прибрахме.

Поуки от цялата история:

  1. Ако имате +/- 6000 лв., които не знаете за какво да харчите, може спокойно да ги дадете за един Sony X93C 4K Android TV. Струва си най-вече заради картината и звука.
  2. Ако си го купите и нямате голяма кола, вземете тази на баща ви. Ако и той няма, се молете да ви го доставят.
  3. Като ви го доставят викнете приятел. Тази работа не е за сам човек и от Sony си го пишат на кутията.
  4. Книжките не винаги ще ви научат как се работи с новия ви телевизор. Понякога просто прозрението ви удря без да го усетите.
  5. Винаги си носете резервен HDMI кабел. Не се знае кога ще ви потрябва, а допълнителното обикаляне коства пари и време.
  6. Ако филмът на лаптопа ви забива, защото е супер голям и го споделяте на 4K ТВ от Sony, не прибързвайте със заключенията, че сте се минали с тази покупка или лаптопът ви е боклук. Просто го рестартирайте.