Повече от 150 милиона лева планира да инвестира Мтел през 2015 г. за развитие и оптимизация на своята мрежа, както и за развитие на продуктите и услугите, които предлага на клиентите. Това обяви пред журналисти днес Хорст Пертъл, главен директор „Технологии“ на телекома.

ВИЖ ОЩЕ: Теленор раздава 20 смартфона на посетителите в обновените си магазини

„Така се запазва тенденцията за стабилни нива на инвестициите, които Мтел прави за развитие и модернизация на мобилната и на фиксираната си мрежа“, каза Пертъл, като подчерта, че за последните 10 години компанията е инвестирала повече от 1,7 милиарда (за период от 2005 до 2014 г. включително), като само за 2014 г. инвестициите надхвърлят 200 милиона лева.

„Компанията работи за това до началото на април да приключи модернизацията на своята мобилна мрежа“, обяви техническият директор на Мтел. Той припомни, че този процес е започнал преди няколко години, като в момента цялата 3G мрежа на Мтел е модернизирана. Предстои това да се случи и с 2G мрежата. Модернизацията цели изграждане на т. нар. единна мрежа за достъп (single RAN), при която една и съща базова станция може да обслужва различни технологии – 2G, 3G и 4G. Така мрежата е подготвена за по-лесно въвеждане на LTE, което се очаква в следващите три години.

Хорст Пертъл заяви амбициите на телекома в края на 2015-та или началото на следващата година да внедри в мобилната си мрежа Network Function Virtualization. Мтел обяви успешни тестове на технологията през 2014-та, като по думите на Пертъл тя ще позволи много по-бързи услуги, по-лесно въвеждане на нови такива и по-ефективен пренос на данни. „В момента Мтел е номер едно при преноса на данни“, коментира Пертъл. „3G мрежата ни със скорост до 42 Mbps покрива близо 70% от населението, а в цялата ни 3G мрежа може да се сърфира със скорост до 21 Mbps“, припомни той.

Компанията планира да модернизира и фиксираната си мрежа, като мигрира LAN мрежите към оптични мрежи до дома (FTTH) и оптични мрежи до входа (FTTB). В резултат на това 350 хиляди домакинства през тази година ще се възползват от предимствата на по-модерната технология, а именно – по-високи и реално достижими интернет скорости и цифрова телевизия с отлично качество. В същото време Мтел ще разширява покритието на фиксираната си мрежа. Към момента телекомът покрива с фиксираните си услуги 1/3 от българските домакинствата. Целта е през 2015 г. да бъдат добавени нови 100 хиляди. Новото покритие ще е базирано на GPON технологията.