На среща на американския Национален здравен институт NIH миналия месец невроучен от университета Yale е споделил твърде любопитна информация, без да подозира, че тя няма да остане в залата, а ще изтече в медиите.

Специалистът по невронауки Нйнейд Систейн е споделил открит от него метод, чрез който може да запази един мозък на прасе „жив“ след като той е изваден извън тялото на животното. Колкото е и да е спорно какво означава „жив“ в този случай.

Информацията вече изтече в изданието на Масачузетския технологичен институт – MIT Technology Review и други медии. Според публикациите, Систейн и неговият екип са получили между 100 и 200 мозъци на прасета от касапниците. След това те са използвали система от помпи и отоплителни уреди, за да възстановят циркулацията на течност, наподобяваща кръв и затоплена до телесна температура.

Това, което са установили ги е впечатлило: след процедурата в мозъците е имало милиарди активни и „здрави“ клетки. Електрическата активност е наподобявала мозъка на човек в кома, което според научния екип означава, че мозъците не са имали никакви следи от съзнание. Въпреки това новината вече предизвика спекулации, че някога подобни опити могат да се провеждат и с човешки мозъци, както и че в бъдеще това може да се окаже първата стъпка към вечния живот чрез прехвърляне на мозъка в друго тяло.