Снимка: Vimeo

Великобритания ще изпрати сонда на Луната за първи път в историята, но това не е просто обикновена мисия. Тук говорим за нещо много интересно и иновативно. И вие може да бъдете част от него.

ВИЖ ОЩЕ: ГОТОВИ ЛИ СМЕ ЗА РОБОТИ И ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

Компанията Lunar Missions Ltd обяви мисията Lunar Mission One в Royal Society, Лондон. Това ще е първата космическа мисия на Обединеното кралство до Луната. Идеята е да се постави апарат на южния полюс, който да сондира под повърхността на нашия естествен спътник. Както всички знаем обаче, в последните години все по-малко и по-малко пари се отделят от бюджетите на държавите за космически изследвания, въпреки че това е нещо много важно. Не само от научна гледна точка, но и като начин за развитие на цивилизацията, а също и намиране на мястото ни в тази вселена, затова Lunar Missions Ltd се обръщат към нас за помощ.

Чрез сайта Kickstarter те се надяват на подкрепата на обикновените хора, за да направят тази мисия реалност. Всеки, който иска по един или друг начин да бъде част от историята, може да се включи. Кампанията е започнала преди три дни и трябва да се съберат общо 600 000 паунда. Сега ще си кажете „Защо пък да се включвам и да си давам парите за нещо подобно?“ Много просто – тази мисия има за цел да отговори на много важни въпроси. Сондирайки дълбоко под повърхността на Луната, учените се надяват първо да им се отвори възможност да отговорят на въпроса как точно е възникнала Луната, а от там и Земята преди нея. Нашата луна е на възраст около 4,6 милиарда години, което е малко по-малко от възрастта на цялата Слънчева система. Имаме реалната възможност да разберем как се е зародила цялата тя, а и Земята заедно с нея – въпрос, на който учените се опитват да отговорят години наред.

Разбира се, това не е всичко. Включилите се в кампанията с 60 паунда или повече ще могат да включат нещо свое в специална времева капсула, която, след като сондажът приключи, ще бъде заровена под повърхността на Луната. Освен лични неща на тези, които са част от кампанията, в тази капсула ще бъде включена дигитална информация за целия ни вид и нашата планета – биоорганизми, история, технологичен напредък и всичко друго, което се сетите, свързано с нашия вид и като цяло Земята.

Както стъпването на апарат на повърхността на комета преди буквално няколко дни, и това е една много важна мисия, която гради историята на хората. Както първите стъпки на хора на Луната през миналия век, и тези мисии са на път да вдъхновят бъдещи учени, които в момента са деца и се чудят с какво да се занимават. Историята не е спирала да се гради, драги приятели. И сега и ние имаме възможност да сме част от нея.

« LUNAR MISSION ONE – KICKSTARTER »

 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ТОВА ЕКСТРЕМНО ВИДЕО