Космосът, последната граница. Това не са пътешествията на звездния кораб Enterprise; това са успехите, които човечеството постигна през изминалата година. Точно така, 2015 ще бъде запомнена и от гледна точка на изследването на нашата Слънчева система. За това днес ще разгледаме най-интересните открития, които космическите агенции направиха през последните месеци – както във формата на снимки, така и с някое и друго видео.

Плутон

Най-голямото събитие в научните среди тази година бе преминаването на сондата New Horizons покрай планетата джудже Плутон. След повече от 9 години полет в космоса, корабът на NASA достигна този далечен и непознат обект, позволявайки ни да го видим отблизо. Изображението по-долу е направено на 13 юли, когато New Horizons преминава само на 766 000 километра от космическото тяло.

Снимка: NASA / New Horizons

По-късно пристигнаха и още по-добри снимки на Плутон, направени само на 12 500 километра от неговата повърхност. Те разкриха пред очите ни богата на геоложки образувания планета джудже, която освен всичко останало има и много интересни луни.

Географски обекти на Плутон. Снимка: NASA / New Horizons

Най-новото, което видяхме от далечния космически обект, дойде през ноември. Тогава учените от NASA показаха композитна снимка, с отделните региони на повърхността на Плутон в различен цвят. Разбира се, тези цветове са изкуствено добавени, но правят въпросната снимка още по-интересна. Ето я и нея:

nasa-new-horizons-psychedelic-pluto
Регионите на Плутон. Снимка: NASA / New Horizons

Церера

Церера също е планета джудже, само че се намира доста по-близо до нас от Плутон. Космическият апарат Dawn пътува до Астероидния пояс, за да се срещне с най-голямото тяло там и да направи чудесни снимки на тайнствената повърхност. Все още не можем точно да обясним защо и как са се получили светлите петна в кратерите на Церера, но учените се надяват да разберат благодарение на новите получени данни.

nasa-dawn-ceres
Снимка: NASA / Dawn

Спътникът на Сатурн Енцелад

През далечната вече 2004 година, космическата сонда Cassini–Huygens достига планетата Сатурн. Корабът е съвместна мисия на NASA, Европейската космическа агенция (ESA) и Италианската космическа агенция (ASI) и има за цел да изследва газовия гигант и неговите спътници. Най-голям интерес представлява луната Енцелад, която е покрита с дебел слой лед. Учените доказаха, че под този лед се намира огромен океан от вода и луната автоматично се превърна в едно от най-добрите места за бъдещо търсене на извънземен живот. Това по-долу пък е една от най-новите снимки на Енцелад, направена от Cassini през едно от последните му преминавания покрай нея.

nasa-cassini-enceladus
Снимка: NASA / ESA / ASI / Cassini

Освен всичко останало, от повърхността на Енцелад извират водни гейзери, които биха позволили на човечеството да изследва съдържанието на океана без да е необходимо да ходим там. През октомври апаратът Cassini извърши едно от най-близките си прелитания покрай луната, минавайки директно през гейзер само на 49 километра от повърхността. Обработката на данните отнема време, но със сигурност ще донесе интересни новини за Енцелад и водният му океан.

nasa-cassini-enceladus-geyser-flyby
Снимка: NASA / ESA / ASI / Cassini

Земята и Луната

През февруари тази година, SpaceX изстреляха за NASA сателита DSCOVR (Климатична обсерватория в дълбокия космос, или Deep Space Climate Observatory). Той е екипиран със специална камера, която да следи нашата планета постоянно, предупреждавайки за предстоящи слънчеви бури и изригвания, които могат да застрашат Земята. Една от първите прекрасни снимки, които DSCOVR направи можете да видите по-долу. Тя показва Земята в невероятен детайл, самотна и красива в тъмнината на космоса.

Снимка: NASA / DSCOVR

През август пък, същият този сателит засне най-жестоката космическа фотобомба – Луната премина пред Земята, поставяйки двете пред обектива на DSCOVR. Видеото по-долу показва това в няколко изключителни секунди. Ясно можете да видите красивата далечна страна на Луната, която никога не е видима за нас тук, на повърхността.

А ако ви е чудно как изглежда един изгрев на Земята от повърхността на Луната, вижте снимката по-долу. Тя е една от най-прекрасните снимки на Земята, правени някога. Изображението е композит, съставен от тима, управляващ капсулата Lunar Reconnaissance Orbiter.

nasa-lro-earth-and-moon
Снимка: NASA / LRO

Марс

Тази година за Марс се говореше много. Червената планета е обект на безброй проучвания, едно от които даде невероятен резултат. В края на септември NASA обяви, че е открила течна вода на повърхността на нашия съсед. Водата бе открита от учения Луйендра Оя, чрез снимки и спектрален анализ от страна на капсулата Mars Reconnaissance Orbiter.

Слънцето

Слънцето също е звезда през 2015 година. Да, освен че буквално е звезда, то стана и обект на внимание от страна на медиите, след като през март станахме свидетели на първото (и може би най-добро) слънчево затъмнение за тази година. От България можехме да гледаме само частично затъмнение, докато щастливците на Фарьорските острови гледаха пълно слънчево затъмнение.

Освен затъмнението обаче, има още нещо много интересно покрай Слънцето тази година. От NASA показаха едно от най-прекрасните видеа на нашата звезда, правени някога. Тридесет-минутният клип показва Слънцето във всякакви възможни дължини на вълните на светлината.

Видеото можете да намерите по-долу. То е съставено от снимки, направени от сателитът Solar Dynamics Observatory и е в 4K резолюция. Служителите на NASA са работили близо 300 часа, за да можем ние да видим Слънцето така, както не бихме могли да го направим с невъоръжено око.

SpaceX

Не на последно място имаме SpaceX – частната компания на предприемача Илон Мъск, която продължава да бута технологичните успехи, свързани с космоса, напред. Само преди около седмица, след изстрелване на сателит ORBCOMM-2, компанията приземи успешно ракетата Falcon 9, която е от тип за многократна употреба. С това си постижение SpaceX доказаха, че пътуването в космоса може да бъде много по-лесно постижимо, тъй като ракетите за многократна употреба в пъти свалят цената на изстрелването им. Ето и краткото видео, което показва мекото кацане на Falcon 9 от птичи поглед.

Определено 2015 беше невероятна година за човечеството и нашето изследване на космоса. Можем само да се надяваме 2016 да бъде също толкова велика.