Ако по някаква случайност вие сте от хората, които вярват в теории на конспирацията, то сигурно смятате и че кацането на Луната през 1969 година е нагласено – че американците никога не са пращали хора там и всъщност всичко е тайно снимано в студио. За това такива хора задават въпроси от сорта на „Защо се вее знамето, щом няма атмосфера?“, „Защо не се виждат звезди?“ и т.н. Преди дни в интернет се появиха кадри от „документален филм“, който режисьорът Т. Патрик Мъри твърди, че е заснел през 1999 година, дни преди смъртта на Стенли Кубрик. В тези кадри се вижда как мъж, който твърди че е самият Кубрик, си признава, че е режисирал кацането на Луната.

Въпросът, който много хора си задават е, ако тези кадри са истински, защо се появяват чак сега? Видеото бе опровергано и това не е учудващо. Все пак има безброй доказателства за това, че хора са били на Луната и то не веднъж, както много добре знаем. Относно това защо знамето се вее без наличието на атмосфера и вятър и защо на небето над лунната повърхност няма звезди, разказва астрономът д-р Владимир Божилов – главен редактор на списание BBC Знание и преподавател в катедра Астрономия на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. Видеото по-долу е част от материал на Нова ТВ и предаването „Здравей, България!“ от 15 декември.

Повече за популярните теории на конспирацията и по-специално тази за Луната, можете да прочетете в новия брой на списание BBC Знание.