Ако искате да видите нещо различно, днес сте на правилното място. Ако сте от хората, които предпочитат чиста зелена енергия, но и харесвате бързите автомобили, е най-трудно да ви се угоди. Това обаче се стреми да направи една финландска компания със своята различна кола, която нарича електрическа хиперкола (electric hypercar). Това, дами и господа читатели, е Toroidion 1MW.

Kачите ли се на този звяр, той ще ви понесе по пътя с невероятна скорост, благодарение на своите 1341 конски сили. И да, напълно електрическа е. Освен всичко това, собственикът ѝ би се радвал на страхотен ретро дизайн и врати, отварящи се в стил пеперуда. Няма лошо да ходите с нея и на море, защото багажникът на колата е със стандартен размер, за разлика от повечето спортни автомобили. Главният изпълнителен директор на компанията производител Паси Пенанен казва, че първата партида произведени автомобили ще бъде от 100 броя, като цената им ще варира между 1.5 и 3.5 милиона долара. Ето защо в заглавието споменах, че колата е лукс – не е за всеки. Пенанен обаче се надява, че ще спечели достатъчно пари, че да започне масово производство и така да я предложи на по-ниска цена, плюс може би някой добавки за хората със стандартни нужди.

Toroidion 1MW беше официално представен на луксозно автошоу в Монако от самия Принц Албърт II. Идеята е този звяр да се състезава на тазгодишното издание от известното френско състезание Льо Ман. Вече разбирате и защо казвам, че колата е звяр, все пак говорим за изцяло електрически двигател с мощност 1341 конски сили. Каква е технология на двигателя обаче, засега няма кой да ви каже – всичко се пази в пълна тайна. Директорът на Toroidion Паси Пенанен предполага, че скоро може да разкрие технологията, която би могла в бъдеще да се използва при лодки и дори самолети.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS