Хром добавки

Хромът е изключително нужен минерал, който дори и в малки дози може да доведе до нормалната функция на човешкия организъм. Точният начин на действие може да се повлияе главно от количеството, което приемате. Въпреки този принцип – все още науката не е напълно наясно колко точно ви трябва.

Тривалентна и биоактивна са двете форми на минерала, за който говорим. Има и такава форма (хексовалентна), която още се нарича токсична и тя се поражда от индустриалното замърсяване.

Действието на хром в човешкото тяло

Известно е, че хромът усилва действието на инсулина, което пък може да доведе до подобряване на метаболизма и съхранението на въглехидратите, мазнините и протеините. През вече далечната 1957 г. е открито специфично съединение в дрождите за пивоварни, което предотвратява невъзможността на плъховете да имат нормални нива на глюкоза в кръвта.

Това става съвсем естествено с напредването на възрастта. Само две години по-късно (1959 г.) хрома получава възможността да се превърне в една от най-активните съставки. Със своето пряко участие в метаболизма на макронутриентите, той се доказва в химията, но все още има нужда от проучвания на елемента, за да се покаже пълния му потенциал.

Как можем да си набавим хром чрез храната?

Хромът е доста широко разпространен в различни хранителни източници, но повечето от тях са доста бедни на количества от елемента. Месото, пълнозърнестите продукти, плодовете, зеленчуците и подправките са нелош източник.

На хром са бедни храните, богати на т.нар. прости захари (захароза и фруктоза), затова хората често закупуват добавки с хром. Диетичният прием на хром не може да бъде точно определен, тъй като съдържанието на минерала в храните значително се влияе от селскостопански и производствени процеси.

Пробите на хром в дадена храна не са от най-точните заради замърсяването с хром в момента на анализите. Следователно, таблицата за състава на дадена храна предоставят приблизителни, но и не абсолютни стойности на хром, така че всичко в таблиците служи само като ориентир.

Доверете се на Workout.bg, за да получите най-доброто от света на спорта

В онлайн магазин Workout.bg може да получите топ обслужване от най-високо ниво заради компетентността на хората, работещи там. Това е основният плюс, на който се радва всеки потребител, който вече се довери на Workout.bg.

Давайте и вие, отворете сайта на експертите и дарете тялото си с нужната сила, за да може то да отговори напълно на вашите изисквания в залата и извън нея, разбира се. Движете се с пълен напред в името на онова, което искате да постигнете – добра форма и пълен с енергия организъм.

Сподели
Предишна страницаСофтуер срещу измами на ученици
Следваща страницаСтареенето е обратим процес
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.