Това не са обикновени кули – те са огромни зелени филтри на въздуха за замърсени градове.

Вертикалните гори са сгради целите покрити като с одеяло от дървета и всякакви зелени растения, които да спомогнат за пречистването на въздуха в големите градове, където той е много замърсен. Произвеждат чист кислород и стимулират местното биологично разнообразие.

Сега Китай – държавата, в чиито градове има голям опасен смог, причинен от множеството фабрики и превозни средства, строи или по-скоро насажда такива сгради.

Тази седмица италианската архитектурна фирма Stefano Boeri Architetti разкриха своя дизайн за зелените кули Нанджинг, “чифт” сгради, планирани за частта Пукоу в Нанджинг, столицата на китайската южна провинция Дзиангсу.

china-towersВертикалните гори заедно ще представляват 1 100 дървета от близо две дузини местни видове, както и 2 500 каскадни растения и храсти. Зелената част ще се разпростира на около 6 000 квадратни метра.

Изкуствено създадените гори годишно ще абсорбират 25 тона въглероден диоксид и ще връщат в околната среда около 60 килограма кислород всеки ден според архитектите.

Фирмата казва, че очаква проектът за зелените кули да бъде завършен и реализиран през 2018 година. Екипът набелязва и други големи китайски градове за бъдещи проекти като Шанхай, Лиуджоу, Гуиджоу, Шъдзиаджуанг и Чонгчинг.

В Нанджинг кулите ще са по прототип на първите вертикални гори в Милано, Италия и вторите такива на компанията в Лозана, Швейцария.

milano-towers
Вертикални гори в Милано, Италия
milano-towers-1
Вертикални гори в Милано, Италия

Вертикалните гори далеч не са единственият проект, който се има цел да съчетае бетон и стъкло със зеленина.

mexicoПроектът Via Verde на Мексико представлява трансформация на колоните на магистралите в градини, с цел пречистване на въздуха. Те правят околната среда по-красива и освен това намаляват нивата на стрес на шофьорите. От какви други причини се нуждае човек, за да разбере, че трябва да има повече такива съоръжения по света?

В Китай по-високата кула в Нанджинг ще бъде грубо казано 200 метра. В нея ще има офиси, музей и зелено училище за архитектура, както и частен клуб на покрива. По-ниската ще се издига на 108 метра височина, като в нея ще бъде хотел Hyatt и ще има плувен басейн на покрива.

И двете сгради ще са положени на 20-метров подиум, е който ще има супермаркет, ресторанти, шопинг център и конферентна зала.

Проектът наистина е удивителен и нямаме търпение да го видим готов!