the-great-firewall-of-china-shored-up-reinforced-iCloud

С обявяването на новия iPhone пристигат и най-новите заплахи за Apple и по-специално за iCloud. Китайските власти са започнали MITM (man-in-the-middle) атака срещу облачното хранилище на американската компания. Този подход се извършва чрез активно подслушване на китайските потребители чрез т.нар. „Велика китайска стена“ – цензуриращата „огнена стена“, която е наложена от правителството на Китайската народна република.

Предполагаемата цел на атаката е компрометиране на потребителските акаунти – не само паролите, но и данните, които се прехвърлят в активните интернет сесии.

Виж още: Apple SIM и смъртта на стандартната SIM карта

Скорошна атака бе предприета срещу Yahoo, тъй като властите претърсваха своите граждани за „подозрителна активност“.
Новината за действията срещу Apple се разпространи доста бързо, защото тя не е ограничена само до една част от Китай, а обхваща цялата територия на страната. Действията започнаха паралелно с обявяването на новия iPhone.

Проследяване на връзката
Проследяване на връзката

Атаката man-in-the-middle е изключително коварна, тъй като в Китай тя е максимално ефективна заради активния цензурен орган. Всеки потребител, който не се увери в автентичността и сигурността на iCloud, може да бъде подведен към фалшив сайт, където при въвеждане на личните данни те биват запаметявани в правителствените бази данни. Потребителите съобщават, че използването на популярен в Китай интернет бразуър директно зарежда фалшивата страница.

Експертите съветват да използвате сигурни уеб браузъри (като Firefox и Chrome), както и частни VPN връзки. Включването на двустепенната автентикация за достъп до iCloud също е строга препоръка.

Мащабната акция вероятно е свързана с повишените възможности за сигурност в новия iPhone. При обявяването на устройството много експерти изтъкнаха мнението, че е силно вероятно iPhone да не се продава в Китай. Apple увеличиха сигурността на своите устройства в отговор на заплахата от подслушване от страна на американското правителство. Мерките обаче действат и срещу китайските власти.