Снимка: Reuters

Администрацията по киберпространството на Китай се обърна към новинарските сайтове и журналистите този уикенд, като ги предупреди да не използват различните социални мрежи като източници за своите новини без фактите да са проверени. Това се случва само седмица след назначаването на нов директор, като цитира множество материали, позоваващи се на „измишльотини“, публикувани в Weibo и WeChat.

Разбира се, горното твърдение се отнася за всеки един уважаващ себе си журналист – никога не базирайте материалите си на непроверени източници. И все пак начинът, по който Администрацията е отправила предупреждението си към новинарските сайтове, е меко казано страшен. Ако журналистите не спазват закона, правителството ще ги наказва с помощта на новоназначени „интернет инспектори“.

Говорейки за цензурата, която се налага на територията на Китай, не споменаваме нищо ново. Освен поставяйки определени сайтове в черния списък, правителството на страната коригира различно интернет съдържание, а отскоро дори моли западните държави да уважават режимът на цензура, който се налага.