Снимка: NASA

В сряда към Международната космическа станция (ISS) бе изстреляна поредната капсула с провизии за екипажа. Това стана от космодрума в Казакстан, а сега корабът Progress M-27M пада стремглаво към Земята, след като комуникациите с него и контролът бяха изгубени ненадейно.

Не се плашете – на борда на капсулата Прогрес няма хора. Тя се използва само и единствено за пренос на оборудване и провизии, като космонавтите пътуват с кораб Союз (или Soyuz). Двете си приличат, виждате ги на снимката по-горе, с някои минимални разлики. В Прогрес-а от вчера има малко под 3000 килограма провизии, но и това не е страшно. Екипажът на Международната космическа станция няма да остане без храна и вода – запасени са за няколко месеца напред, така че загубата на кораба не е проблем. И като казвам загуба, нищо все още не е сигурно. Прогрес пада стремглаво към Земята, докато орбитата му малко по малко спада, но общите сили на специалистите от NASA и Roscosmos могат и да го спасят. На видеото по-долу виждате от гледната точка на камерата за скачване на въпросния апарат, как той се върти неконтролируемо. Това може да се дължи на някакво внезапно изтичане на газ или пък експлозия. Това не е изключено, тъй като от NASA са открили 44 парчета отломки, свързани с изстрелването на този Прогрес.

Както споменах, орбитата спада и скоро капсулата Progress M-27M може да падне на Земята, ако инженерите не успеят да поемат контрола. И по-точно, корабът обикаля около планетата ни на височина от 200 километра, като за една секунда изминава около 8 километра. Тъй като Прогрес е толкова ниско в орбита около Земята, той чувства триене от високата атмосфера и бавно пада. Ако не бъде обуздан, то след около седмица, най-много две, той ще е на 100 километра от повърхността и ще започне да пада още по-бързо.

Както казах обаче, няма опасност – нито на борда му има хора, нито има как да се удари в Международната космическа станция (много далеч едно от друго са). Колкото до нас тук, на Земята, нещата стоят по малко по-различен начин. Обикновено Прогрес капсулите се прибират от космоса като контролирано биват оставени да паднат в океана. По-голямата част от тях изгаря в атмосферата, тъй като при липсата на екипаж няма нужда от топлинен щит. Инженерите правят всичко възможно да изчислят къде остатъците от Progress M-27M могат да паднат, но все пак и тук няма опасност,  в крайна сметка някой ще се наслади на най-скъпото шоу с фойрверки правено някога.

Прогрес в момента може да се види нощем, както се вижда и Международната космическа станция. На сайта Heavens Above можете да проверите дали Прогрес се вижда от вашето населено място. Засега орбитата му е такава, че не е видим тук при нас. Има възможност да го следите, тъй като по изчисления, от 13 май вече може да е видим от София (ако до тогава не е поет контролът над него).

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS