Снимка: USA Today

Учени от лабораторията Lawrence Berkeley публикуваха проучване за електронните цигари, извършено съвсем наскоро. Според тях, модерните напоследък джаджи произвеждат много повече вредни химикали, отколкото сме си мислели. Проучването е публикувано в журнала Environmental Science & Technology.

“Всички електронни цигари отделят вредни химикали, но някои изпускат повече от други”, гласи заглавието на труда. Пределно ясно е, че е-цигарите, макар и не толкова опасни, колкото обикновените такива, все пак имат вредно влияние. Учените от Berkeley са изследвали два вида електронни цигари и техния изкуствен дим и са открили, че те изпускат 31 вредни химикала. От тях два не са наблюдавани до сега и са с вероятен канцерогенен ефект.

“Всички електронни цигари отделят вредни химикали”

Според изследователите, пропиленгликол и глицерин са веществата, които произвеждат вредните съединения. Част от тях са ненаблюдаваните до сега пропилен оксид и глицидол, които вероятно са канцерогенни.

Учените още са открили, че има значение при каква температура работят електронните цигари. Тези с по една наженаема жичка работят на 3,8 волта и отделят 0,46 микрограма акролеин – силен очен и респираторен дразнител. Това важи за едно всмукване при първите няколко, когато цигарата все още се нагрява. След това тя отделя до 8,7 микрограма на дръпка. За сравнение, една обикновена цигара отделя между 400 и 650 микрограма акролеин. Двадесет всмуквания от електронна такава се равняват на около 100 микрограма от веществото.

Електронните цигари съдържат вещество, от което се прави антифриз

Както споменахме, обществото като цяло е запознато, че дори и електронните цигари не са изцяло безвредни. През 2009 година Администрацията по храните и лекарствата на САЩ обяви, че те съдържат диетилен гликол – вещество, което се използва за направата на антифриз. През 2015 пък, проучване показа, че електронните цигари съдържат формалдехид, който е канцерогенен химикал. Някои от тези химикали се съдържат и в обикновените цигари.

Фактът, че за дългогодишни пушачи електронните цигари са приемлива алтернатива обаче, не значи, че те са безвредни. В Съединените американски щати 8,5 процента от възрастните признават, че ползват електронна цигара, а към 2015 година три милиона тийнейджъри в САЩ правят същото. Едва тази годира Администрацията по храните и лекарствата там забрани продажбата на електронни цигари на непълнолетни.