Samsung-Galaxy-S5

След като преди два дни във Flickr се появи снимка, за която се предполагаше, че е направена с Galaxy S5, имаше някои съмнения, че размерът й 5312 x 2988 отговаря на 16 мегапиксела. Сега това се потвърждава от данните, изнесени от Sammobile. Още в понеделник медията обяви, че има достоверна информация от вътрешни източници за бъдещия флагман на корейската компания. Разбира се Sammobile не разкри всичко, за да поддържа интереса на потребителите и днес отново имаме порция любопитни подробности.

Galaxy S5 ще има 16-мегапикселова камера, която ще заснема 4К UHD видео при 30fps и 1080p FHD видео при 60fps. Предполага се, че компанията ще използва своята нова ISOCELL технология. Освен това устройството ще има отделен бутон за камерата, но той ще бъде невидим. Как ще се осъществи това? Технологията се нарича “Side Touch” и включва сензор, вграден в долната дясна страна на устройството, на същото място, където обикновено е разположен физическия бутон за камерата. Има и някои ограничения за Side Touch – тя няма да може да се използва в портретен режим, Easy Mode и по време на запис на видео.

Samsung е известна със софтуерните си иновации и е подготвила множество функции за камерата на своя бъдещ флагман. Тъй като тя е 16-мегапикселова, потребителите ще могат да правят снимки с размер от 2.4 до 16 мегапиксела, като имат възможност за избор на нивото на ISO от 100 до 800 или автоматично. Всички режими, налични в предишния флагман, ще бъдат запазени, като ще има и нови: 3D Tour Shot, Focus Select, Continuous Shot и много други.

Ето списък с наличните режими на снимане:

– 3D Tour Shot – за създаване на интерактивна виртуална обиколка на заобикалящата ви среда

– Sports – за по-ясни снимки на движещи се обекти

– Focus Select – позволява на обектите да се открояват на фона, чрез задаване на дълбочина и рязкост

– Dual Camera – за снимки и видео с двете камери едновременно

– Aqua – за снимане под вода

– Animated Photo – включва движещи се обекти, чрез анимиране на части от снимката

– 3D Panorama – за създаване на сферична панорама

– Sound & Shot – обогатява снимките, чрез добавяне на няколко секунди от звуковия фон

– Drama – обединява няколко снимки на движещи се обекти в една картина

– Golf – може да възпроизвежда снимките напред или назад

– Auto Portrait – за автопортрет със задната камера

– Rich Tone (HDR) – прави снимките с по-меки и богати цветове

– Auto – настройва автоматично експозицията, оптимизирайки цветовете и яркостта

– Eraser – позволява изтриване на обекти и създава най-добрата картина от последователни снимки

– Night – за по-ясни кадри на слаба светлина, без светкавица

– Best Face – избира най-добрата снимка на всеки от 5 последователни групови кадъра

– Best Photo – прави поредица снимки, за да се избере и запази най-добрата

– Continuous Shot – непрекъсната поредица снимки

– Panorama – линейна панорама от снимки в хоризонтална и вертикална посока

Има още няколко режима на снимане, за които обаче няма налично описание в изтеклата информация – Mosaic Shot, Smile Shot, Frame Shot, Vintage, Cartoon, Add Me, Action Shot, Stop Motion и Pet.

Заедно с всички тези режими ще бъдат налични и голямо количество ефекти, които могат да се използват за разнообразяване и подобряване на кадрите: Grey-scale, Sepia, Negative, Emboss, Outline, Watercolour, Monochrome, Sketch, Washed Out, Posterise, Solarise, Vintage, Cold Vintage, Warm Vintage, Blue, Green Point, Red/Yellow, Nostalgia, Faded Colour, Retro, Sunshine, Old Photo, Cartoon, Oil Pastel, Moody, Engraving, Vignette, Rugged, Tint, Turquoise, Fisheye, Noir Note и Vincent.

Ако този огромен списък не ви е достатъчен, ще има възможност за изтегляне на още ефекти. Самото приложение за камерата също ще претърпи някои промени, предимно в цветовата схема, за да съответства на новата система.

Както се вижда от този дълъг списък, корейският гигант отново се е постарал да предложи максимално удоволствие на своите потребители, по време на снимане. Казват, че телефонът не може да замести фотоапарат, но може би един обикновен потребител ще намери в Galaxy S5 всичко необходимо за своите любителски снимки, а какви други изненади ни е подготвила компанията ще видим само след няколко дни на 24 февруари в Барселона.