С всяко голямо технологично събитие водещите имена в бранша ни показват или загатват как ще изглежда утрешният ден. Понякога страшен, вълнуващ и неизбежен, той ще дойде и единственото, което може да направим е да седим и да чакаме. Google I/O определено е мястото, където една от най-големите компании за последното десетилетие има възможността да покаже това, което ни очаква. Това е конференция повече насочена за разработчиците, но със сигурност не е нещо, което трябва да остава незабелязано и от всички останали. Тази година за пореден път видяхме доста интересни неща, които ще навлязат постепенно в ежедневието ни, а това са 10-те най-интересни, които подбрахме за вас:

Android M

 

Google Android MРазбира се, най-очакваната новина за всички мобилни потребители бе Android M и новостите около операционната система. Е, Android M не е много по-различен от Android L, поне не и на този етап, защото почти всичко има нужда от още работа, но като цяло промените са осезаеми. Сундар Пичай заяви, че Google се е „върнала към основните“, което означава, че наследникът на Lollipop няма да има толкова промени в дизайна и интерфейса, защото фокусът ще бъде върху стабилността на софтуера. За съжаление Google не разкри името на новата версия на операционната система, но показа голяма част от това, което ще е включено в ъпдейта.

Google се е фокусирала върху шест нови области в M. Първата голяма промяна е в системата за искане на разрешение от приложенията – потребителите ще могат да одобрят или да откажат разрешенията за защита, като достъпът до камерата или местоположението, в зависимост от случая. Вече има само осем категории, като приложенията ще искат достъп и разрешение, само когато това се налага за по-добрата им работа.

Chrome Custom Tabs

 

chrome-custom-tabsС Android M ще дойдат и промени в браузъра Chrome. Нова функция с името „Chrome Custom Tabs“ ще позволи на разработчиците да инсъртват системния компонент WebView директно в техните приложения и по този начин на потребителите няма да се налага да превключват приложенията.

Android Pay

 

Android_Pay_AMEX.0С Android M беше представена и новата разплащателна система на Google – Android Pay. Тя използва NFC и Host Card Emulation и ще заеме мястото на сегашното приложение Google Wallet. Разработчиците ще могат да интегрират Android Pay в своите приложения за покупки и плащания в самото приложение.

Doze и USB Type-C

 

Google_IO_2015-dozeПодобрения ще има и в живота на батерията. Android M ще предлага новата функция Doze, която позволява на системата да управлява процесите във фонов режим по-добре. Тя ще разчита на засичане на движение, когато потребителят използва устройството си и ще изключва това, което не е използвано за дълъг период от време.

Android M също така ще поддържа USB Type-C, с който зареждането е по-бързо и лесно. Потребителите също така ще могат да зареждат други устройства със своя Android телефон. Контролът на звука, копирането и пействането също са подобрени, като Бърк каза, че М е „най-полираният Android ъпдейт до момента“.

Google Photos

 

google photosGoogle най-накрая представи самостоятелната си услуга Google Photos, която ще ви предложи неограничено пространство за съхранение на снимки и видеа. Тя ще бъде пусната от днес за iOS, Android и десктоп устройствата и ще е напълно безплатна. Подобно на Flickr, ще може да използвате Google Photos като ваше лично онлайн място, в което да запазите всичките ви заснети ценни моменти с възможността да имате достъп до тях от всяко едно устройство. Файлове автоматично ще се запазват и синхронизират, при това без да се притеснявате от ограничение в пространството. Google Photos поддържа снимки с резолюция до 16 мегапиксела, както и до 1080р видеа.

 

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS