Художествена интерпретация на загубата на атмосферата на Марс / Снимка: NASA

Животът, такъв, какъвто го познаваме, за сега ни е известен само на нашата родна планета Земя. Марс е един от най-големите кандидати за живот в Слънчевата система. Дали ще открием някакви микроорганизми там, не се знае, но учените смятат, че преди милиарди години Червената планета е била едва ли не точно като Земята. Тя е имала атмосфера и най-вероятно дори огромно количество вода под формата на океани. Къде обаче са се дянали те? Точно това е целта на мисията MAVEN на NASA – апаратът пристигна в орбита около Марс през 2014 година и от тогава изследва горните слоеве на много тънката и рядка марсианска атмосфера, или поне това, което е останало от нея.

Днес излиза новия брой на научното списание Science (вдясно), в което ще бъде публикувана една от 44 november-science-magazine-coverстатии, свързани с проучванията на MAVEN. В нея учените обясняват това, което са открили чрез изследването, а именно – те смятат, че вече знаят как Марс е загубила своята атмосфера, а оттам и големите количества вода.

Инструментите на апарата MAVEN са настроени така, че да събират данни за изхвърлените от планетата частици, или темпото, с което Марс губи атмосферата си. Излъчените йони кислород и въглероден диоксид показват, че в момента нашият съсед все още губи частици – това става със скорост от около 100 грама на секунда, което е значително. Ние знаем, че в момента Марс все още има атмосфера, но тя трудно би могла да поддържа живот – атмосферното налягане е ниско и основните елементи за живот почти липсват. В миналото обаче, атмосферата най-вероятно е била гъста и богата на кислород и въглерод. Но какво е направило така, че Марс да остане гола и бедна на нужните за живот елементи?

Благодарение на данните, получени от MAVAN, учените от NASA са открили, че атмосферата е изчезнала преди около 3,5 милиарда години, когато Слънцето е било много силно активно. Слънчев вятър и т.нар. коронални масови изхвърляния (внезапни изригвания, изхвърлящи огромни количества слънчева маса в междупланетното пространство) просто са унищожили атмосферата на Червената планета. Тяхната енергия е била толкова висока, че Слънцето буквално е “издухало” атмосферата на Марс.

Всичко това обаче е било възможно само ако магнитното поле на нашата съседна планета също е изчезнало по-рано. Как това се е случило, за сега остава мистерия, но от мисията на MAVEN остават години и тепърва ще научаваме много нови неща за пустата планета, намираща се на приблизително 55 милиона километра от нас.