Как да спрем хремата за 5 минути

Хремата може да бъде неприятно и неудобно състояние, което засяга хора от всички възрасти. Може да бъде причинено от различни фактори като алергии, инфекции и промени в температурата. Въпреки че има много налични лекарства без рецепта, които помагат за намаляване на симптомите на хрема, има и естествени средства, които могат да бъдат също толкова ефективни. В тази статия ще обсъдим как да спрем хремата за 5 минути с помощта на естествени средства.

Съдържание:

1. Какво представлява хремата?

2. Причини за хрема

3. Масаж на точки на лицето за справяне с хремата за 5 минути

4. Домашни средства за спиране на хрема

 • а. Вдишване с пара
 • b. Домашни капки за нос
 • c. Чай от джинджифил
 • d. Пикантни храни
 • e. Капсаицин
 • f. Етерични масла
 • g. Промиване с физиологичен разтвор
 • h. Избягвайте определени храни и напитки
 • i. Лук
 • j. Пречистватели и овлажнители на въздух
 • k. Обмислете хирургична намеса, при перманентно състояние
 • l. Опитайте да спите на по-високо

5. Лекарства без рецепта

 • а. Антихистамини
 • b. Деконгестанти
 • c. Комбинирани лекарства

6. Хремата – симптом на COVID19

7. Съвети за предотвратяване на хрема

8. Заключение

9. Често задавани въпроси

10. Източници на информация

1. Какво представлява хремата?

Хремата, известна още като ринорея, е състояние, при което излишните течности изтичат от носа. Това е често срещан симптом на различни респираторни заболявания, като обикновена настинка, грип, алергии и инфекции на синусите. Секрецията от носа може да бъде водниста, гъста или зеленикаво-жълта.

2. Причини за хрема

Хремата може да бъде причинена от няколко фактора като:

Алергии: Излагането на алергени като полени, прахови акари и пърхот от домашни любимци може да предизвика алергична реакция, която причинява хрема.

Инфекции: Вирусните инфекции, като обикновена настинка и грип, могат да причинят хрема, тъй като тялото се опитва да изхвърли вируса.

Синузит: Възпалението на синусите може да причини натрупване на слуз, което води до хрема.

Промени в температурата: Внезапните промени в температурата могат да накарат носните проходи да произвеждат излишна слуз, което води до хрема.

3. Масаж на точки на лицето за справяне с хремата за 5 минути

Масаж на точки на лицето за справяне с хремата за 5 минути
Масаж на точки на лицето за справяне с хремата за 5 минути

Най – лесния, традиционен и домашен начин за справяне с хремата за 5 минути е да масажирате точно определнеи точки на лицето. Ето кои са те:

 1. Първо масажирате точката между веждите.
 2. След тва преминавате към точките в края на веждите и началото на слепоочията, като ги натискате едновременно.
 3. Притискате масажирайки двете точки в началото на носа, между очите.
 4. След това масажирате точките намираши се в страни от нозрдите ви, там където завършва горната челюст.

Тези на пръв поглед „бабини деветини“, могат да са много ефикасни и да спрат мигновено хремата! Натискайки на точно определени точки, вие влияете и на нервите.

 

4. Как да спрем хремата за 5 минути с домашни средства!

а. Вдишване на пара срещу хрема:

Вдишване на пара срещу хрема
Вдишване на пара срещу хрема

Вдишването на пара може да помогне за разхлабване на слузта и облекчаване на задръстванията. Сварете малко вода и я изсипете в купа. Добавете няколко капки етерични масла като евкалипт или мента. Покрийте главата си с кърпа и вдишвайте парата за 5-10 минути.

Също добра работа може да свърши и просто един наистина горещ душ. Постойте дулго под душа, като се опитате да вдишвате от горещата пара през ноздрите.

b. Домашни капки за нос:

Капките с физиологичен разтвор могат да помогнат за овлажняване и изчистване на носните проходи. Смесете 1/4 чаена лъжичка сол с 150 грама топла вода. С помощта на капкомер поставете няколко капки във всяка ноздра и наклонете главата си назад, за да позволите на физиологичния разтвор да потече в синусите ви.

c. Чай от джинджифил:

Чай от джинджифил
Чай от джинджифил

Джинджифилът има естествени противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на хрема. Сварете малко вода и добавете няколко резена джинджифил. Кипнете за 5-10 минути, прецедете и добавете мед на вкус.

d. Пикантна храна:

Пикантните храни могат да помогнат за изчистване на синусите и облекчаване на задръстванията. Храни като люти чушки, хрян и уасаби могат да бъдат ефективни.

e. Капсаицин:

Капсаицинът е химикалът, който прави лютите чушки пикантни. Използва се за лечение на нервни болки и псориазис, но ако го приложите върху носа си, може да помогне при хрема, причинена от запушване.

Няколко проучвания са установили, че капсаицинът е по-ефективен при лечение на хрема от лекарството без рецепта будезонид.

f. Етерични масла:

Справяне с хремата чрез етерични масла
Справяне с хремата чрез етерични масла

Етеричните масла като евкалипт, мента и масло от чаено дърво имат естествени деконгестантни свойства. Добавете няколко капки към дифузер или купа с гореща вода и вдишайте парата.

g. Промиване с физиологичен разтвор:

Назалното напояване или промиването на носните проходи с физиологичен разтвор може да помогне за изчистване на слузта и облекчаване на задръстванията. Това може да стане с помощта на комплект за назална иригация или нети саксия. Важно е да използвате стерилна вода и да следвате правилната техника, за да избегнете риска от инфекция.

h. Избягвайте определени храни и напитки

Някои храни и напитки могат да обострят симптомите на хрема, особено тези, които са пикантни, кисели или с високо съдържание на хистамин. Избягването на тези провокиращи фактори може да помогне за намаляване на симптомите. Честите отключващи фактори включват алкохол, кофеин, цитрусови плодове и пикантни храни.

i. Лук

Люспите от лук могат да се поставят от двете страни на леглото на детето. Смята се, че лукът абсорбира микроби и токсини и пречиства околния въздух, за да ви предпази от микроби, които могат да причинят хрема

j. Пречистватели и овлажнители на въздух

От изключително значение за нашето здраве е въздухът, който дишаме. Световната здравна организация е определила мръсния въздуш, като най-опасен за здравето на човека.

Ако все още нямате пречиствател или овлажнител за въздух, то замислете се да се сдобиете с такъв. Ако живеете близо до промишлена зона, главен булевард, стоеж или подобна предпоставка за замърсяване, не се чудете защо токова често имате хренма, рздразване на носната лигавица и други симптоми. Някои замърсявания на въздуах който дишаме могат да отключат дори и алергии.

k. Обмислете хирургична намеса, при перманентно състояние

В редки случаи може да са необходими хирургични опции като назална полипектомия или намаляване на носните раковини (конхи), за лечение на хронични или тежки случаи на хрема. Тези процедури трябва да се извършват само от квалифициран доставчик на здравни услуги и след като са изчерпани всички други възможности за лечение.

l. Опитайте да спите на по-високо

Опитайте с допълнителна възглавница под главата си. Правете това през нощта, когато спите, за да облекчите запушените носни проходи. Ако ъгълът е твърде неудобен, поставете възглавниците между матрака и пружините, за да създадете по-плавен наклон.

5. Лекарства без рецепта за спиране на хремата за 5 минути

Лекарства без рецепта за спиране на хрема
Лекарства без рецепта за спиране на хрема

а. Антихистамини:

Тези лекарства действат, като блокират освобождаването на хистамин, който е отговорен за симптомите на алергия като хрема. Антихистамините като лоратадин, цетиризин и фексофенадин могат да бъдат ефективни при намаляване на симптомите на хрема, причинена от алергии.

b. Деконгестанти:

Деконгестантите действат чрез свиване на кръвоносните съдове в носните проходи, което може да намали подуването и задръстванията. Обичайните деконгестанти включват фенилефрин и псевдоефедрин. Въпреки това, те могат да причинят странични ефекти като повишена сърдечна честота и кръвно налягане, така че трябва да се използват с повишено внимание.

c. Комбинирани лекарства:

Комбинираните лекарства, които съдържат както антихистамини, така и деконгестанти, могат да бъдат ефективни при намаляване на симптомите на хрема, причинена от алергии и настинки. Примерите включват Allegra-D, Claritin-D и Zyrtec-D.

6. Хремата – симптом на COVID19

Хремата като симптом на Covid19
Хремата като симптом на Covid19

COVID-19 е само по себе си е вирусно респираторно заболяване, причинено от тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2). Един от най-честите симптоми на COVID-19 е хрема, заедно с други симптоми като кашлица, висока температура и загуба на вкус или обоняние. В тази статия ще изследваме връзката между COVID-19 и хремата.

Хрема, известна още като ринорея, се появява, когато има излишна течност в носните проходи. Това може да бъде причинено от различни фактори, като алергии, инфекции на синусите и обикновена настинка. Важно е да се отбележи, че хремата може да бъде и симптом на COVID-19.

Проучванията показват, че хремата е един от най-честите симптоми на COVID-19 при деца, като представлява до 60% от случаите. При възрастни хремата е по-рядко срещана, но все пак се среща в около 5-10% от случаите. Смята се, че вирусът навлиза в тялото през носните проходи, което води до възпаление и прекомерно производство на слуз.

Ако имате хрема заедно с други симптоми на COVID-19, като кашлица или треска, важно е да се изследвате за вируса. Това може да стане чрез тест с назален тампон, (бърз тест) който е най-често срещаният метод за изследване на COVID-19. Също така е важно, ако резултатите са положителни, да се самоизолирате и да избягвате контакт с други хора, докато не получите резултатите от теста.

Лечението на хрема, причинена от COVID-19, е подобно на лечението на други причини за хрема. Това включва лекарства без рецепта като деконгестанти и антихистамини, както и домашни средства като назални спрейове с физиологичен разтвор и парни инхалации. Важно е обаче да се отбележи, че тези лечения могат да осигурят само временно облекчение и е важно да следвате медицински съвети и указания за COVID-19.

В заключение, хремата може да бъде симптом на COVID-19, особено при деца. Ако изпитвате хрема заедно с други симптоми на вируса, важно е да се изследвате и да следвате медицинските съвети. Лечението на хрема, причинена от COVID-19, е подобно на лечението на други причини за хрема, но е важно да се даде приоритет на лечението на COVID-19 и да се следват медицинските указания за вируса.

7. Съвети за предотвратяване на хрема:

 1. Превенцията винаги е по-добра от лечението и има няколко начина за предотвратяване на хрема, като например:
 2. Мийте ръцете си редовно, за да избегнете заразяване.
 3. Избягвайте контакт с хора, които имат настинка или грип.
 4. Поддържайте околната среда чиста и без прах.
 5. Използвайте овлажнител, за да поддържате въздуха влажен, особено през зимните месеци.
 6. Избягвайте пушенето и излагането на вторичен дим.

8. Заключение

Хремата може да бъде причинена от различни фактори като алергии, инфекции и дразнители. Въпреки че е често срещан симптом, той може да бъде доста притеснителен, особено когато пречи на ежедневните дейности. Добрата новина е, че има няколко начина за облекчаване на симптомите на хрема, включително природни средства и лекарства без рецепта. Въпреки това е важно да се установи основната причина за симптома, преди да започнете каквото и да е лечение. Ако хремата продължава или е придружена от други симптоми като треска, важно е да потърсите медицинска помощ, за да изключите всякакви основни заболявания. Като следвате съветите за превенция и се грижите за здравето си, можете да сведете до минимум риска от развитие на хрема и други свързани състояния.

9. Често задавани въпроси

Може ли пиенето на много течности да помогне при хрема?

Да, пиенето на много течности може да ви помогне да поддържате носните си пътища влажни, което улеснява издухването на носа и изчистването на слузта.

Могат ли алергиите да причинят хрема?

Да, алергиите могат да причинят хрема, тъй като тялото се опитва да изхвърли алергена.

Могат ли пикантните храни да влошат хремата?

Не, пикантните храни всъщност могат да помогнат за облекчаване на хрема, като прочистят синусите.

Безопасни ли са за деца лекарствата без рецепта за премахване на хремата?

Важно е да следвате внимателно инструкциите за дозиране и да се консултирате с лекар, преди да дадете каквото и да е лекарство на децата си.

Могат ли етеричните масла да се използват директно в носа?

Не, етеричните масла трябва да се разреждат с масло-носител преди употреба и не трябва да се прилагат директно в носа, тъй като могат да причинят дразнене и болка.

Колко дълго продължава хремата?

Продължителността на хрема може да варира в зависимост от причината. Настинката или грипът обикновено продължават от няколко дни до седмица, докато алергиите могат да продължат седмици или дори месеци.

Може ли хремата да е признак на сериозно заболяване?

В редки случаи хремата може да бъде симптом на сериозно заболяване като менингит. Това обаче обикновено е придружено от други симптоми като треска, главоболие и скованост на врата.

Могат ли спрейовете за нос да помогнат при хрема?

Да, физиологичните назални спрейове могат да помогнат за промиване на носните проходи и да намалят симптомите на хрема.

Може ли стресът да причини хрема?

Стресът може да доведе до освобождаване на хистамин, което може да причини подобни на алергия симптоми, включително хрема.

Необходима ли е операция за лечение на хрема?

В повечето случаи не е необходима операция за лечение на хрема. Въпреки това, в редки случаи, когато симптомът е причинен от структурни аномалии като изкривена преграда, може да се препоръча операция.

Може ли куркума в мляко да се използва за лечение на хрема?

Да, куркумата се смесва с мляко и се смята за добър домашен лек за хрема в Индия.

10. Източници на информация:

Ето някои източници, използвани при създаването на тази статия:
Американска академия по отоларингология – Хирургия на главата и шията. (2019 г.). Информационен лист: Алергичен ринит. Взето от https://www.enthealth.org/conditions/rhinitis/
Американска академия по отоларингология – Хирургия на главата и шията. (2017). Информационен лист: Ринит. Взето от https://www.enthealth.org/conditions/rhinitis/
Национална библиотека по медицина. (2021 г.). Хрема. Извлечено от https://medlineplus.gov/ency/article/003049.htm

Сподели
Предишна страницаУчените възстановяват зрението при мишки
Следваща страницаiPhone стават още по-сигурни
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.