blocked-shot

С дългоочаквания ъпдейт до Mavericks 10.9.2 потребителите вече ще имат възможността да блокират контакти във FaceTime и iMessage, функция, която iOS 7 получи още преди 5 месеца. Ако преди това сте имали блокирани контакти в iOS 7, списъкът ще се синхронизира с всичките ви iOS устройства и вашия Mac, чрез iCloud. Въпреки това, ако не искате да използвате телефона си, с новия ъпдейт на Mavericks вече ще можете да блокирате номера директно от компютъра. Как става това?

Първо отидете в Messages или FaceTime и отворете Preferences. За да стигнете до Preferences, можете да натиснете едновременно command и запетая или да кликнете върху Messages/FaceTime в лентата на менюто и да го изберете. Когато го отворите трябва да кликнете на таба  Accounts и да изберете своя iMessage акаунт от списъка. При FaceTime не се появява нов прозорец, а предпочитанията се появяват в самото приложение.

blocked-shot-2blocked-shot-3

Сега трябва да изберете бутон Blocked. В Messages той се намира точно до бутон Settings, а при FaceTime е под имейл адреса, който използвате.

blocked-shot-5

 

blocked-shot-4

За да блокирате някого, просто натискате бутона +. При Messages ще го видите в долната лява част под списъка с номера, които сте блокирали, а при FaceTime – в горния десен ъгъл. Това ще ви отведе до списъка с контакти, от които можете да изберете този, който ще блокирате.

Ако сте поставили някой контакт в блокирани по погрешка, стъпките за отблокиране са малко по-различни.

В Messages избирате името, така че да се маркира в синьо и след това натискате бутона в долния ляв ъгъл или го изтривате с клавиатурата. През FaceTime трябва да кликнете на името и да натиснете бутон Unblock.

blocked-shot-6

blocked-shot-7

Има някои ограничения за блокиране при Mac. При Messages лицето, което искате да включите в списъка с блокирани, трябва да е във вашите контакти, за разлика от iOS7. Ако получавате спам съобщения няма лесен начин да ги спрете, първо трябва да запишете контакта и чак след това да го блокирате. Можете да създадете контакт, който да съдържа списък с хора, които са спамъри и да блокирате него, но това означава пак да фигурира във вашите контакти, което не всеки иска. Може би в следващия ъпдейт този пропуск ще бъде коригиран.

При FaceTime нещата са много по-лесни. Ако получите обаждане от непознат, можете веднага да го блокирате, като го изберете от Recents и натиснете върху белия триъгълник който е след времето на повикване. Ще се появят няколко опции, от които трябва да изберете Block this Caller.

blocked-shot-8