снимка:Android Central
снимка:Android Central
снимка:Android Central

Голямото събитие на Samsung отмина, Galaxy S5 е вече факт, а кои са неговите иновативни функции?

Ultra Power Saving Mode – функцията, която изстисква максимума от батерията при екстремни ситуации и може да ви даде до 24 часа живот само с 10%. Тя изключва цветовете, превключва в черно-бял режим, докато в същото време можете да ползвате повечето възможности за свързване.

Heart Reat Monitor – сензор за сърдечния ритъм, който се намира непосредствено до LED светкавицата, подобен на този на Gear 2 и можете да го използвате с редица приложения за здраве и тренировки, както и с фитнес тракерите на самия телефон.

Finger Scanner – сензорът за разпознаване на отпечатъци, който се намира под хоум бутона. С него компанията добавя редица нови функции като отключване или извършване на плащания, чрез разпознаване на биометричните данни.

И не на последно място, наред с останалите характеристики, Galaxy S5 притежава сертификат IP67, който го прави водо и прахоустойчив и може би един верен спътник във всекидневието. На лице е и Kids Mode – режим, предназначен за деца, с много приложения и подходящи за малчуганите икони. С него ще бъдете спокойни, когато предоставяте своя телефон за забавление на детето, защото то ще има достъп само и единствено до позволените от вас приложения и няма да изтрие нещо важно по погрешка.

Заради всички тези бутикови функции обаче се оказва, че всъщност нещата не са толкова розови. Целият този приложен софтуер заема почти 8GB от паметта на устройството, което означава, че с 16GB версия потребителят ще има на разположение едва 7.8GB. Оказва се, че дори да притежавате 32GB версия на апарата, пак ще трябва да използвате външна карта, за да сте спокойни, че няма да се окажете в неприятната ситуация, примерно снимайки 4К видео, телефонът да ви предупреди, че няма свободна памет. Подобен беше случаят с Galaxy S4, чиито потребители разполагаха с едва 8.8GB достъпна памет.

Да, мнозина от нас не останаха очаровани от външния вид на Galaxy S5 и материалите, използвани в него, но ще могат ли неговите иновативни функции да го отличат от масовката и да го издигнат като един наистина конкурентен флагман? Кое преобладава в този апарат – плюсовете или минусите и ще си го купите ли само заради неговата функционалност?