Startup Weekend

Не беше много далеч 2012 г., когато посетих пъвия си Startup Weekend. Не мога да кажа, че участвах изключително активно – попаднах там случайно, когато трябваше да заснемем едно интервю на локацията, в която се провеждаше събитието.

Виж още: 5 начина да подобрите презентацията си за Startup Weekend Plovdiv

Какво ми направи впечатление, всички бяха мега ентусиазирани. Работеха трескаво, оживено, помагаха си един на друг и се питаха разни технически неща, които не разбирах. Имаше разхвърляни листи, лаптопи, барбарони, празни бутилки Jack и Jameson, кенчета Red Bull и какво ли още не. Това беше доказателството, че тези хора наистина не бяха излизали извън офиса в продължение на 54 часа.

Имаше разпръснати листи с QR кодове и симпатични послания. Когато ги сканираш, те водеха или във Facebook стрнаица с подкана да я харесаш или към някоя Google анкетна форма. Дизайнери и кодери разговаряха разпалено,как бутонът трябвало да бъде една идея по-малък, как бекграундът трябва да бъде лек, за да може бързо да зарежда приложението. Как самото е правилно да изглеждат push известията и мелодията, която трябва да прозвъни.

Отделно видях, че имаше останала паста – спагети болонезе! Ммм… Едни хубави хора бяха на място и готвеха вкусна храна. Забелязах, че има остатъци от мини пици, явно закуската беше пица. Снимахме интервюто, което беше една от основните цели на посещението. При влизането в общото помещение забелязах, че трескаво се подготвяше сцената – приближаваше времето за финалните презентации. Реших да остана и да ги чуя.

Някакви симпатични хора започнаха за това как решават реални проблеми. Някои имаха готови мобилни приложения – журито, ухилено до уши, трескаво цъкаше из тях, мъчейки се да ги счупи. Други развяваха големи бизнес планове с големи цифри убеждавайки, че ще правят пари след първите 6 месеца. Трети вадеха данни от различни запитвания, които са правили с потенциалните клиенти на улицата. Поне това беше лесно – отиваш при напълно непознат и започваш да го питаш разни неща. В повечето пъти хората бяха любезни и помагаха.

Дойде време за гласуване на журито. Оттеглиха се, а всички останали започнаха да си приказват. От някъде дочух: „Ей, ако се бях престрашил да си кажа идеята сега и аз щях да ги впечатля“.  Каква е поуката от това – че ако се престрашиш да опиташ, можеш да спечелиш. Хората, които се борят и рискуват от време на време падат, но после стават и продължават. А поне на българската Startup площадка можеш да паднеш от ниско. Ако нещо не сработи, правиш завой и продължаваш напред. Та, ако имаш интересна идея за бизнес, защо да не събереш екип и да бачкате върху нея? Най-малкото, заради самото преживяване и контактите си струва да бъдеш на Startup Weekend. Аз ще съм там отново, а ти?

Сподели
Предишна страницаРевю на LG G Watch R
Следваща страницаPredpol прави предсказването на престъпления възможно
Мисията ни е да предоставяме качествена и актуална информация в българския уеб за любопитната ни, ангажирана аудитория. Покриваме как иновациите в технологичния свят всеки ден променят начина, по който общуваме, правим бизнес и създаваме култура като едно глобално общество. Давайки гръмък глас на талантливите ни автори, ние непрестанно информираме модерния дигитален човек за света.