Galaxy S5

Дълго се чудих дали не е рано да подхващаме темата с Galaxy S5 и неговите възможности, но все пак мисля да вдигнем малко шум. След като вече знаем възможностите на почти всички флагмани за тази година, може би дойде моментът да помечтаем за 2014 година. Да, остана само Nexus 5, но се съмнявам да видим нещо кой знае какво в него, освен следващата версия на Android OS.

Пред последните дни се чудя какво още може да се сложи в един телефон? Дойдоха дните когато хардуерът стана толкова мощен, че реално голяма част от неговите възможности дори не се използват. По отношение на софтуер имаме какви ли не добавки, че някои дори са леко глупави. Като започнем от преводачи, през всякакви видове мултитаскинг приложения, програми, които ни казват как да ядем и живеем, до гласови асистенти. Налични са и всевъзможни опции за свързване, като тук трябва да отбележим връщането на Infrared порта, който малко бе позабравен. Стигаме и до една доста често използвана функция на съвременните телефони, а именно камерата. Вече са налични телефони с 20~41MP камери, което беше лукс при фотоапаратите до преди няколко години.

Какво всъщност искаме от един телефон и по-точно, какво искаме от следващия Samsung Galaxy S5? Всички знаем, че корейците са сред водещите три компании на пазара за мобилни телефони. Предимството на Samsung е, че не се налага в повечето случаи да ползва външни компании за изработката на определени компоненти в своите продукти, тъй като сам си ги произвежда. Да не говорим, че снабдява някои големи марки. Освен всичко това, серията Galaxy е сред най-печелившите и почти всяко иновативно решение се добавя в тези телефони. Тази година бе наблегнато повече на потребителското преживяване, отколкото на хардуер, което е нова стратегия и може да се каже, че е печеливша. След като хардуерът е толкова мощен, няма да е лошо да започне да се използва. Това и направиха с Galaxy S4, който предложи на потребителите какви ли не приложения. Човек може направо да се зачуди с какво може да се подобри този телефон.

На практика има с какво, но не е ясно дали ще задоволи потребностите на всички фенове на бранда. Един от най-големите недостатъци на телефоните на Samsung е, че нямат истински премиум дизайн. Колкото и да се опитват да направят пластмасата да изглежда по-лъскава, кожена и т.н. тя пак си остава пластмаса. Това не е толкова лошо, защото телефонът пък е по-лек и при падане има по-голяма вероятност да остане здрав. Въпреки това Sony Xperia Z1 е от стъкло, а не се чупи толкова лесно, защото материалите са закалени. Може би едно от нещата, които може да видим в Galaxy S5 е промяна в материалите и въвеждането на нещо, което да придаде малко повече стил.

Не знам дали има смисъл да се прави нещо по дисплея, защото той и сега си е добре. Вероятно, ако направят малко по-реалистични цветовете няма да е зле, но не това е най-важното. Всички знаем за войната между Samsung и LG за по-голям пазарен дял при гъвкавите дисплеи. От зор да са първи, Samsung пуснаха Galaxy Round, който няма нищо интересно освен този огънат дисплей без точна полза. Е да, по-удобен бил в ръката. Дали обаче ще видим истински огънат YOUM дисплей с истински полезна функция при Galaxy S5. Дали ще има лека чупка е единия край, където да виждаме нотификациите или ще има някаква обла форма? Дали изобщо това ще е полезно или само ще служи за маркетингов трик пред хората?

Доста се чудих какво ново ще се въведе във софтуера, но честно казано не мога да измисля. Дори сега може да се каже, че телефони командват живота ни, тъй че е напълно възможно е да видим смартфон със собствен интелект. Това е в рамките на фантастиката, тъй като в близките около 3 годни едва ли ще пуснат такова нещо. Може би повечето добавки ще са в тон с Android 4.4 KitKat, като Samsung ще добави щипка от своите творения. Надявам се да ни представят един много по-добре оптимизиран S Voice, който да е имплементиран по-сериозно в операционната система. Говоря за гласов контрол над телефона около 60%, ако приемем, че сега имаме 20%.

Стигаме и до камерата, където корейците почти нямат забележки, ако погледнем снимките направени с Galaxy S4. Камерата предлага много готови режими за снимане, добро качество и FullHD видео запис. Това, което липсва е малко по-голямата свобода за ръчно настройване. Вярно, те пък си пазят този коз за камерафоните като Galaxy S4 Zoom, но това все пак е флагман. Много ми се иска да имаме тези функционалности при Galaxy S5. Също така, ниското качество при слаба светлина е голяма болка на всеки телефон. Тази година много конкурентни компании наблегнаха именно на това и по всички представяния се говореше за качеството на снимките при слаба светлина. Дали Samsung ще излезе една крачка пред всички през 2014 година с някоя иновативна технология? Дали ще добавят оптична стабилизация?

На места засякох спекулации, че ще ни бъде представен и корпус, който ще предлага защита от вода, прах и какво ли още не, но се съмнявам това да се случи. Samsung правят отделни телефони за тази цел и не ми се вижда реално да добавят и това в характеристиките на своя флагман.

В хардуерно отношение не мисля, че имаме нужда от нещо повече. Те и сега телефоните са си бързи, пък да гоним само някакви цифри по бенчмарк тестовете ми се вижда безсмислено. 100% ще му сложат 3GB RAM и пак ще имаме версия с четири и осем ядра, но това е. Не знам дали ще се въведе 64-битов осемядрен процесор, но не е изключено да видим нещо такова, при положение, че от ябълката го въведоха.

След тези мои напълно хипотетични разсъждения ще ви питам и вас – какво бихте искали да видите във следващия Samsung Galaxy S5? Все пак това ще е един от основоположниците за всички нововъведения при останалите модели, тъй че трябва да има нещо, което много ви се иска да притежава джаджата ви. Ако имате някакви гениални идеи или предложения, чувствайте се свободни да ги споделите в коментарите и така да вземем да си спретнем една дискусия на тази тема.

За да подсиля въображението ви си направих труда да извадя някои от най-сполучливите концепции за бъдещето на този модел, като тях може да разгледате в следващите страници.

Останалите снимки виж тук: