След като Франция и Италия разследват Apple за т.нар. planned obsolescence — умишлено забавяне на някои iPhone модели чрез ъпдейти — наред са и Южна Корея. Apple Insider докладват, че Централната прокуратура на Сеул е започнала разследване срещу Купертино след подадено официално оплакване от сеулската организация Обединени граждани за суверенитет на потребителите (Citizens United for Consumer Sovereignty).

Може би няма нужда да напомняме за това как Apple признаха по-рано през декември, че умишлено забавят процесорите на iPhone 6s, iPhone 7 и iPhone SE чрез ъпдейти към iOS. Това, обясниха от Apple, се прави с цел да се предотвратят повреди на устройствата (внезапни изключвания например) поради остаряващите им батерии.

Едва преди дни в интервю пред ABC News, Тим Кук се извини за получилата се ситуация и сподели, че явно комуникацията между компанията и нейните потребители не е била достатъчно прозрачна.

В резултат на това, Apple намалиха цената за подмяна на батерията на въпросните модели iPhone от 75 на 29 долара. През март се очаква и ъпдейт за iOS, който ще представи нова функционалност с повече информация състоянието на батерията на устройствата. Освен това, този ъпдейт ще позволи на потребителите да деактивират забавянето на процесора на своите iPhone джаджи, макар че Купертино съветват да не правите това, защото застрашавате самото устройство и безпроблемната му работа.