Администрацията на американския президент Доналд Тръмп изглежда иска да направи изкуствения интелект отново велик … Такъв шеговит извод можем да си направим от новосъздадената работна група за развитие на изкуствения интелект към Белия дом.

Новосъздаденото звено ще популяризира американските успехи в тази перспективна технологична област и ще подпомага нейното развитие. Групата ще бъде част от Националния съвет за наука и технологии на САЩ.

Новината е съобщена от президентския съветник Майкъл Кратсиос в присъствието на мениджъри от технологични гиганти като Google, Amazon и Facebook. Кратсиос е обяснил, че целта е да бъдат откроени позитивните примери за развитието на роботиката и изкуствения интелект, които могат да създават нови работни места.

Междувременно типично в стила на Доналд Тръмп, беше изпратено съобщение до медиите със заглавие „Изкуствен интелект за американския народ“ (Artificial Intelligence for the American People) и в него се подчертава, че президентската администрация има за цел да се увери, че американските работници ще бъдат подготвени за предстоящата технологична революция.

Налага се въпросът дали е добре, че президентът на САЩ се е заел с развитието на толкова перспективна област от иновациите, или би било по-добре той да си беше стоял встрани от нея.