Иран сключи сделка с шестте световни сили тази неделя, с която временно замразява ядрената си програма. След месеци преговори и санкции, страната от Близкия Изток постигна споразумение със САЩ, Франция, Германия, Британия, Китай и Русия да преустанови обогатяване на уран над 5 процента. Очаква се историческото решение да намали напрежението и ескалиращите рискове от военен конфликт в региона, съобщава агенция Reuters.

Сделката за контрол на ядрената програма позволява на Иран да произвежда собствена ядрена енергия, но не и ядрени оръжия. В замяна ще бъдат премахнати част от санкциите, включително международни запорирани петролни фондове, които ще допринесат 6 милиарда долара на иранската икономика. Страната също така ще предостави ежедневен достъп до ядрените си центрове на инспекторите от ООН.

Ключовият въпрос за международната общност е дали шестмесечната сделка ще “създаде време и пространство за още преговори, с които в детайли да се обсъди ядрената програма на страната,” както подчерта американският президент Барак Обама.