Според независимата анализаторска агенция StatCounter, за първи път достъпът до интернет през Android устройства е станал по-голям от този през Windows. Данните се базират на дълго проучване и включват информация още от 2012 година.

Както можете да видите на графиката по-долу, през март 2012 година Windows машините са държали по-голямата част от пазара — повече от 80% от интернет достъпът се е осъществявал през Windows компютри. За разлика от тогава, към момента Microsoft са отговорни само за 37,91% (около два пъти по-малко), докато дялът на Android бавно се е покачвал, до сегашните си 37,93%.

Графика: StatCounter
Графика: StatCounter

Проучването на StatCounter разчита на брояч, инсталиран на „повече от 2,5 милиона уеб сайта“. Той следи каква е операционната система на джаджата, браузърът, който се използва, както и резолюцията на екрана. По този начин може да се разбере дали съответната страница е била отворена на десктоп машина или мобилен телефон например.

Смартфон дялът в интернет пазара продължава да расте, както го е правил през последните години. За миналата 2016 година растежът е с 2%, докато за 2017 анализатори смятат, че той ще бъде цели 7%.

Междувременно Windows, както виждате, губи от дяла си. Компютри с операционната система от Microsoft бяха основните, през които потребители достъпваха интернет в началото на новото хилядолетие, но ето че десет години по-късно нещата бавно започват да се променят.