Понякога се чудя дали представянето на Samsung Galaxy Note 4 и Note серията като цяло не е по-голямо и очаквано събитие от представянето на Samsung Galaxy S5 или просто някое друго Galaxy? Цяла година чакаме да видим големия флагман на корейците, следим всеки слух, всяка новина, потребителите рефрешват всеки сайт, а ние пишем с месеци за един прост флагман. Накрая излиза така, че нещо друго сякаш придобива много по-голямо значение, или ако не другото, то поне ни поднася много повече накрая.

ВИЖ ОЩЕ: Историята на Internet: Неразказана

Какво видяхме от Galaxy S5? Същата пластмаса, приблизително същият дизайн, същите Samsung щуротии в софтуера. Накрая всички го нападнаха и говореха за него с неодобрение, а статистиките на корейците започнаха да падат. Явно тогава и те най-накрая си казаха, че нещата не вървят на добре. Мисля, че тук се роди и идеята за новата дизайнерска политика и новия поглед над визията на Samsung. Това бе за добро, определено. Вече всички бяха вдигнали ръце от тази пластмаса, понякога виждах как дори и най-заклетите фенове на компанията не знаеха как да я оправдаят. Не ме разбирайте погрешно, аз също имах личен техен телефон и знам какво е. Не се изправям срещу пластмасата, а срещу това, че няма промяна, няма нещо ново, нещо различно и иновативно. В крайна сметка и този момент дойде и на бял свят се появи Galaxy Alpha, за който ви разказах в предното си ревю. Той загатна какво може да очакваме от корейците и може би и затова носи това име. Той е Alpha-та на това, което готви компанията. Черешката на тортата, разбира се, е Samsung Galaxy Note 4, който събира в себе си най-качествените идеи за цялата година, да не казвам, че и за предната.

 

Дизайн и външен вид

 

Нека поговорим за дизайна. Важен момент в подхода на Samsung бе промяната на външния вид и според мен те направиха тази промяна буквално в последния момент. Почти съм сигурен, че ако и Galaxy Note 4 бе дошъл без някакви видими промени, първото място на корейците в Android средите щеше да изстине и от 2015-та може би щяхме да имаме нов водач. Направо си е чудо как се навиха да сложат метал, но важното е, че най-накрая го направиха. Винаги съм казвал, че след Galaxy S2 всичко насам беше от зле на по-зле, но металните предложения от последните месеци ме накараха да повярвам, че в щаба на Samsung все още има някой и друг мислещ човек.

Note 4

Както вече знаете, Galaxy Note 4 не е изцяло от метал. Той, както и Galaxy Alpha, има метална рамка на корпуса, но гърбът пак си е от пластмаса с матиран финиш, който леко залъгва, че е кожа, но не е. Поне смахнатите шевове от миналата година ги няма, което лично за мен е много по-добре. Ако трябва да съм честен обаче, другите промени не са чак толкова фрапантни, забележими или иновативни. Дори като го представиха, на моменти ми се видя почти еднакъв, но все пак имаме метал. Това е важното, това придаде малко премиум усещане и в Galaxy серията и най-накрая, като хвана телефон с това лого, не ме дразни толкова очевидната пластмаса. Вярно е, не само те ползват този материал, но май само при тях залъгването, че е някакъв друг материал, не е толкова сполучливо.

А металната рамка е готина. Прави го малко грубоват, малко по-мъжки телефон. Все пак той си е голям дори и за мен – въпреки че ръцете ми не са много малки, не бих могъл да го ползвам спокойно с една ръка. Телефонът наистина е голям и трябва да си знаете отсега, че ако сте свикнали да си правите Selfie-та с iPhone-на или да си цъкате в колата, докато висите на светофара, просто няма да стане. [lquote]Това е голям телефон за големи момчета ;)[/lquote]Все пак тук имаме 5.7-инчов дисплей, но с доста по-големи рамки от тези на LG G3 например. Това прави Galaxy Note 4 почти невъзможен за боравене с една ръка. Може да си включите опцията за смаляване на менюто, което ще направи всичко все едно е на 4-инчов дисплей, но все пак това си е един голям фаблет. Така и трябва. Note винаги е бил голям телефон за подбрана група от хора, които държат на максималното преживяване, на наличието на всякакви функционалности и възможности, а понякога това налага и големите размери.

Дисплеят е и основната причина Note винаги да е бил един голям, но в същото време високопроизводителен телефон. Тук вече разбрахте, че имаме 5.7-инчов дисплей, което всъщност е същото, както и миналата година. За първи път диагоналът на екрана не бе променен. Дисплеят отново е Super AMOLED, но това, което е различно и което ще ви накара да заобичате този телефон, е резолюцията от 1440 x 2560 пиксела. Това е и причината да имаме бруталната пикселна гъстота от 515 ppi. Разбира се, не е колкото тази на LG G3, който за мен има най-добрия дисплей за 2014 година, но и големината тук е малко по-голяма. В резултат на всичко това, Galaxy Note 4 ще ви зарадва с невероятни цветове, безупречни ъгли на видимост, добра картина на открито и ще направи така, че всяко едно изображение буквално да ви кара да мислите, че ще изскочи от екрана. В това отношение Galaxy Note 4 няма забележки.