Facebook-SafetyCheck

Един от най-ярките ми спомени при последните по-сериозни земетресения, усетени у нас, е как изглеждаше нюзфийдът ми във Facebook – вероятно и при вас (поне тези, които имате профил в социалната мрежа) нещата са били общо взето същите. „Земетресение“, „Как разтресе“, „Трус!“, „Добре ли сте?“ и подобни възклицания изместиха обичайните снимки, мъдри мисли, песни, закачки с приятели или съобщения къде ще се излиза тази вечер.

SafetyCheck1-285x480Е, явно и работещите във Facebook са усетили колко се променя потребителското съдържание в платформата им при природни бедствия или причинени от хора кризисни ситуации. И са решили да създадат нов инструмент – Safety Check, който не само да известява приятелите ви дали сте добре, ако нещо подобно се случи близо до вас, но и да помага при евентуална нужда от спасителни действия.

Виж още: Историята на Internet: неразказана

Как ще работи? Когато се случи например земетресение или друго бедствие и Safety Check е активиран, Facebook ще се опита да установи местоположението ви въз основа на профила ви, IP адреса ви или функцията Nearby Friends, ако е активирана. Ако види, че сте в засегнатия район, ще ви попита дали сте добре. При появата на въпроса можете да потвърдите, че нищо не ви се е случило чрез натискане само на един бутон, а чрез друг да кажете, че не сте на това място. Ще виждате и колко от приятелите ви са в засегнатия район, колко от тях са маркирали, че са ок и колко не са.

Introducing Safety Check from Facebook on Vimeo.

Сподели
Предишна страницаИскат 150 000 долара за домейна ebola.com
Следваща страницаApple iPad събитието: Live Blog
От години работи в сферата на медиите, рекламата и маркетинга. Интересува се от всичко ново, любопитно и креативно, както и от начина, по който динамичните промени и развитието на технологиите в съвременния свят се отразяват на хората.