Microsoft трябваше да представят Surface Mini заедно със Surface Pro 3 през 2014 година, но компанията се отказа да прави това само седмици преди насрочената примера. За 8-инчовото устройство сме чували много, но никога не сме го виждали. До сега, след като Windows Central се сдобиха с негови снимки и ни го показаха.

Джаджата изглежда стандартно за Surface устройство — 8-инчово устройство, стойка за по-удобно ползване, Surface Pen поддръжка и т.н. Характеристиките му също не звучат зле — резолюция 1440 x 1080 пиксела, Qualcomm Snapdragon 800, 1GB RAM, 32GB вградена памет.

Проблемът е обаче, че таблетът работи с ARM процесор, а не с Intel такъв. Това значи, че ако Surface Mini бе излязъл на пазара, то той щеше да е с операционна система Windows RT, която не беше кой знае колко успешна през онези години, в които компаниите се опитваха да наложат 7 и 8-инчови таблети на пазара.

Изглежда още тогава Microsoft са решили да се концентрират над предимствата, които предлага Surface Pro линията и ето до къде стигаме днес — на пазара има не само Surface Pro, ами още Surface Book, чисто нов Surface Laptop и Surface Studio настолен компютър. И всички те са успешни, както изглежда.

Явно решението на Microsoft е било за добро.