Снимка: Vladimir Pushkarev / Russian Centre of Arctic Exploration

По-рано тази година ви разказахме за мистериозните дупки, които се появиха в Сибир. Имаше много теории за тяхната поява, включително и такива, които твърдяха, че извънземните взимали проби от пръстта на Земята. Разбира се, тази последна теория звучи налудничаво, а и се опроверга. Въпросът обаче все още остава неотговорен. Засега…

ВИЖ ОЩЕ: SPACEX РАБОТИ ПО СИСТЕМА ОТ МИКРО-САТЕЛИТИ

Екип от руски учени се спусна в кратера при Ямал, Сибир (първият, който се появи през юли), за да го изследва. Владимир Пушкарев и екипът му от Руския център за арктически изследвания имат няколко теории за появата на дупките, като една от тях звучи най-правдоподобно. Идеята им е да разберат коя е вярната, след което да изследват и другите две дупки. Вариантите: удар на метеорит или запечатан джоб, пълен с газ, който се е пукнал. Теориите за тайно тестване на оръжия или неестествено природно образувание са по-скоро неправдоподобни.

Доминиращата теория е тази за газовия джоб. От геоложка гледна точка това звучи наистина възможно и учените се надяват да успеят да го докажат. За целта те са се спуснали на дъното на тази почти 17 метра дълбока яма (на дъното температурата е -11˚C). Там те стъпили на замръзнало подземно езеро, което, предполагат, е дълбоко около 10 метра. Чрез сложни инструменти те използвали радиолокация, за да надникнат навътре в почвата. Освен това взели проби от леда, водата и въздуха, които могат да им помогнат да докажат теорията си. На практика това, което може да се е случило, се дължи на затоплянето на района (температурата не е била толкова висока последните 120 000 години. Природният газ, който се е натрупал там, може да е избутал земната маса над себе си като тапа, след което да е останала тази огромна дупка.

По думите на Владимир Потапов за Siberian Times,

“Главният елемент (а това е теорията, върху която работим) е изпускането на газови хидрати. Оказа се, че има такива хидрати както на дълбочина няколкостотин метра, така и на повърхността. Може да има и други фактори, които да обяснят избутването на масата от въздух или газ. Всеки от тези фактори са натрупали налягане и газът е експлодирал, което е довело до вида на дупката. А самата дупка се намира на границата между две тектонски плочи. Ямалският полуостров е сравнително сеизмично неактивен, въпреки това мястото, което изследваме, има сравнително забележими тектонски движения. Това означава, че температурата е по-висока от обикновено.”

В момента екипът работи по изследванията и скоро се надява да може да обясни появата на кратера. След това учените смятат да се насочат и към другите дупки, които се появиха седмици след тази в Ямал.