Boston Dynamics се готви да пусне своя първи търговски робот – Spot

Роботът ще бъде в продажба още тази година

Boston Dynamics вече има реализирани роботизирани продукти, като те намират противоречив отклик от потребителите. Някои се възхищават на иновативните машини, докато други се ужасяват от перспективите. Първият търговски робот вече е почти готов да влезе в продажба.

Новосъздаденият робот все още се тества в редица среди за доказване на концепцията. Въпреки че все още няма точна дата за пускане на Spot в търговската мрежа, това би трябвало да се осъществи до няколко месеца. Едно е сигурно: ще бъде факт до края на годината!

В момента се извършват някои финални промени в дизайна, като тестовете са безмилостни, целящи да подсигурят всеки аспект на безопасността и ефективността при използване.

Обещаващ дебют

Събитието в Лас Вегас, посветено на модерна роботика, машинно обучение и изследване на космоса, беше удостоено с демонстрацията на новия продукт на Raibert. В първата вечер на конференцията два робота Спот се смесвали с тълпите, като непрекъснато са били наблюдавани и контролирани чрез модифицирани игрални таблети от двама служители на Boston Dynamics.

Роботите са били използвани за взимане на предмети, както и една плюшена играчка, която след това е била предложена на истинско полицейско куче. Животинката не се е впечатлила от робота, но ентусиазирано е приела играчката.

Ако попаднете на видео на Boston Dynamics може да останете с впечатление, че роботите са напълно самоконтролиращи се, но е добре известно, че машините обикновено изискват човешки манипулатори. Те са способни да се движат и напълно самостоятелно, но това се осъществява само когато обкръжението им е предварително начертано. Те могат да издържат на различни тласъци и чужда намеса, като поддържат равновесие на сложен терен, но не решават сами къде да ходят.

Както всяка една технология и те не са защитени от повреди. По време на демонстрацията единият от роботите се е сринал без причина, сгъвайки краката си и падайки по лице на пода.

Като детска игра

Те са изключително лесни за контролиране. С помощта на D-pad можете да управлявате робота, както бихте направили това с една механична играчка. Фронтално на робота е поставена камера, която ви позволява да изберете дестинацията, до която да достигне, а обособена ръчка ви позволява да контролирате ръката на робота. Всичко работи изключително интуитивно. Ръката на робота е отличен пример за амбициозните планове на Boston Dynamics за Spot. Вместо да го предлагат просто, като инструмент, той по-скоро се приема, като платформа за мобилност, която може да бъде персонализирана от потребителите за изпълнения на набор от задачи.

Други приложения

Оборудването на Спот с 3D камери може да бъде в помощ на строителни обекти, картографирайки сградите и индентифицирайки опасностите. Също така би бил полезен при определяне напредъка на работата. Когато е снабден и с ръка, функциите се увеличават, например да манипулира обекти или да отваря врати.

По-голямата част от ботовете, използвани днес в складове и фабрики, са в състояние само да изпълняват предварително дадени задачи, които са планирани до милиметър. Но ако те ще работят заедно с хората в по-динамична среда, трябва да могат да реагират на опасности и променящи се условия. Това обикновено са човешки умения: задачи, които изпълняваме без да се замисляме, като различни рефлекси, но това би затруднило всички, освен най-напредналите ботове.

Ще има ли пазар за роботизираните помощници?

Boston Dynamics има ясна визия за своите роботи. Все още предстои да се докаже, че може да се превърне в реален бизнес. Дали компаниите ще купуват спот роботи за наблюдение и проучване, когато хората ще бъдат неизменно по-евтини, извършвайки същите дейности? И ще бъде ли Boston Dynamics в състояние да се съревновава с конкурентите поели по пътя на роботизирането?

Едни от тези фирми са швейцарските ANYbotics и китайските компании, които са разработили четириноги машини, изглеждащи също толкова гъвкави като Spot.

Boston Dynamics смята да посрещне предизвикателството, увеличавайки производството. Целта е 1000 на година.

Главният изпълнителен директор на роботиката не разкрива цената на Spot, казвайки само, че търговската версия ще бъде много по-евтина от прототипите.

Оказва се обаче, че компанията вече е намерила някои клиенти, които плащат високите цени, включително строителни компании в Япония, които ще използват Спот, за да наблюдават напредъка в работата на обектите си.

Роботите ще бъдат незаменими при работа в мръсна среда, заводи или опасни условия, като зони на бедствие и атомни електроцентрали.

Boston Dynamics очевидно се надяват машините да заместят ефективно човешкия труд и да го направят по-безопасен.