Снимка: Daily Hairdo

Преди известно време брадите се върнаха на мода с гръм и трясък. Всеки започна да си пуска брада, а тези, които не можеха – просто се примиряваха и продължаваха постарому. И все пак, изглежда това време отминава.

Проучване за уебсайта Eva (проведено от Censuswide във Великобритания) сочи, че брадатите мъже вече не са толкова предпочитани не само от жените, ами като цяло. Сайтът се допитал до 2000 души и резултатът е, че 62% от тях предпочитат един мъж да е гладко избръснат. Цели 44% от жените смятат, че брадите изглеждат нехигиенични. Не само това, ами Censuswide са достигнали до извода, че хората с брада са по-склонни да са участвали в бой, да са откраднали нещо или да са изневерили. Това, според тях, ги прави трудни за доверие.

excuse-me-miss-my-eyes-are-up-hereТази последна част звучи малко странно. Според допитването, 45% от мъжете с брада са участвали в бой, докато от тези с гладко лице са се били само 29%. Когато говорим за нещо откраднато, 40% брадати срещу 17% избръснати признават, че са присвоили нещо чуждо. И накрая – 47% от мъжете с брада са си признали изневяра; от тези, които се бръснат това са правили само 20%.

Въпросът е, доколко може да се вярва на едно такова проучване, доколкото говорим за признанията на мъжкия пол? Дали притежанието на силно окосмена лицева част допринася за лошо поведение, сбивания и изневери? Малко вероятно. Нима гладко бръснещи се мъже не изневеряват или пък не крадат? И все пак – 65% от допитаните жени са споделили с Censuswide, че не намират брадата за приятен външен вид за един мъж.

В крайна сметка брадата не може да се третира само като мода. За някои мъже това е част от визията им, и то без да се влияят от модните тенденции. За това кой го интересува дали брадата е модерна или не? Ако ви харесва – пуснете си. Ако ли не – недейте и това е.